27. april 2021 - 08:36

App linkNu på Google Play

Hver anden lastbilchauffør er over 50 år

Hver anden lastbilchauffør er over 50 år

27. april 2021 - 08:36

Et stort antal chauffører vil forlade branchen for at gå på pension inden for de kommende 5-10 år. Hver anden chauffør er i dag over 50 år, og næsten hver femte er over 60.

 

For ti år siden var 37 procent af lastbilchaufførerne over 50 år og kun 10 procent var over 60. Der er altså sket en meget markant udvikling i chaufførernes alderssammensætning, viser tallene, som arbejdsgiverorganisationen ATL har hentet i den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik.

 

- Det er meget bekymrende. Branchen står over for en gigantisk udfordring med at rekruttere og fastholde medarbejdere, ellers vil der være alt for få til at køre lastbilerne om ganske få år, siger direktør i ATL, Lars William Wesch, i en pressemeddelelse.

I de senere år er det lykkedes at få flere unge ind i branchen. 13 procent af chaufførerne er i dag under 30 år. For 10 år siden var det 11 procent.

 

- Job-i-transport-kampagnen har gjort en kæmpe indsats for at reklamere for chaufføruddannelsen – både i folkeskolerne og i de sociale medier. Og vi kan se, at flere virksomheder tager lærlinge. Det går bare slet ikke hurtigt nok, når så mange har udsigt til at forlade branchen i de kommende år, siger Lars William Wesch.

Gennemsnitsalderen er over 60 år

Hos John Frederiksen International Transport i Brøndby er chaufførernes gennemsnitsalder over 60 år. Og direktør John Frederiksen er glad for sine medarbejdere.

 

- Det er gode folk, som man kan stole på. De har ikke barns første sygedag, og de behøver ikke at tage fri for at gå til tandlæge. De sender bare tænderne med posten, siger han med et grin.

 

De 23 chauffører i virksomheden kører alle for DHL. De kører faste ruter til udlandet og er ofte væk i flere dage i træk.

 

- Medarbejderne har hængt ved i mange år, og jeg har det godt med de ældre medarbejdere. Samtidig er det nærmest umuligt at skaffe unge chauffører. Jeg oplever ikke, at der er en gejst og interesse for at køre eksportkørsel blandt de unge, siger John Frederiksen.

 

Direktøren bekymrer sig ikke om, hvordan virkeligheden ser ud om ti år.

 

- Jeg aner ikke, hvordan situationen vil være. Vi tager et år ad gangen, siger han.

Brug for en større indsats

Om ti år er der helt sikkert stadig pakker, der skal fragtes rundt. Der vil stadig være byggematerialer og maskiner, som skal flyttes. Og der er butikker, som skal have varer, og affald der skal køres væk. Men det er ikke sikkert, at der er chauffører, som kan løse opgaven.

 

- Vi har gjort meget indtil nu for at ændre på situationen, men vi skal gøre endnu mere i fremtiden. Vi skal have flere kvindelige chauffører. Vi skal hente folk i andre brancher, og vi skal blive bedre til at holde fast i de unge, som har fået interessen for at køre lastbil. Det kan selvfølgelig også blive nødvendigt at ansætte flere udenlandske chauffører, siger Lars William Wesch.

Et opløftende tal i statistikken er, at flere chauffører vælger at arbejde efter, at de har nået pensionsalderen. For ti år siden var kun én procent af chaufførerne over 67 år. I dag er det 4 procent.

 

John Frederiksen har haft chauffører, som er gået på pension. Men efter kort tid er de vendt tilbage og spurgt, om de ikke kunne få lov til at køre nogle ture.

Læst i alt:

2414 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger