9. august 2019 - 13:01

App linkNu på Google Play

ITD inviterer transportministeren på sightseeing til landets rastepladser

ITD inviterer transportministeren på sightseeing til landets rastepladser

9. august 2019 - 13:01

Situationen på landets rastepladser er utålelig for lastbilchaufførerne, der kæmper en daglig kamp om de alt for få parkeringspladser. Pladsproblemerne er langt fra nye, og den skærpede håndhævelse i forbindelse med implementeringen af 25-timers parkeringsrestriktionen, har kun gjort udfordringerne større, lyder det i en nyhedsmail fra ITD.

 

Derfor undrer det ITD, at transportminister Benny Engelbrecht nu melder ud, at der ikke bliver tale om at afsætte flere penge til parkeringspladser, før der er foretaget endnu flere målinger og tællinger af problemets omfang.

 

»I ITD har vi stor forståelse for, at ministeren er ny på posten og skal have tid til at sætte sig ind i det komplekse område. Men den udmelding, der netop er kommet, er ikke rimelig over for de mange, mange chauffører, der dagligt oplever stor utryghed og usikkerhed i deres arbejde på grund af den generelle mangel på rastepladser til lastbilerne. Den problemstilling har den rigide implementering af 25-timers restriktionen yderligere skærpet, og det øger problemerne på rastepladserne,« siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

Den alt for lave kapacitet på rastepladserne skyldes flere forhold, vurderer man hos ITD. Dels har der været en kraftig stigning i antallet af lastbiler på motorvejsnettet, og her har investeringer i rastepladskapacitet og p-båse til lastbiler ikke fulgt med udviklingen. Ydermere er 132 rastepladser langs hovedlandevejene blevet nedgraderet, så der ikke længere er skraldespande og toiletforhold.

 

I 2018 foretog Vejdirektoratet en screening af 90 rastepladser langs motorvejsnettet. På 37 af disse blev der konstateret behov for øget lastbilkapacitet, og ud af dem blev 21 så udvalgt som særligt relevante. Ved en ombygning af disse, ville der kunne etableres 484 ekstra p-pladser, hvilket vil bringe den samlede kapacitet op på 825 pladser – til en pris af 180 millioner kroner, men det kræver politisk vilje og handling.

»Der er behov for politisk handling. Den seneste tælling er fra 2018, så vi behøver ikke flere tællinger og undersøgelser for at konstatere, at problemerne derude er massive. Derfor vil vi gerne invitere ministeren med en tur ud på landevejene sammen med chaufførerne, så han ved selvsyn kan opleve det dilemma, de stilles i dagligt, når de skal overholde deres lovpligtige hvil. Vi har et planlagt møde med ministeren i næste uge. Der vil vi overbringe ham invitationen, som vi håber, at han vil tage imod,« siger Carina Christensen.

 

Benny Engelbrecht efterlyser endvidere initiativer fra transportbranchen i forhold til at tilvejebringe faciliteter til langtidsparkering, så lastbiler med lange ophold kommer væk fra motorvejsrastepladserne og dermed frigør kapacitet.

»ITD deltager meget gerne i en drøftelse af, hvordan udfordringerne i forhold til for eksempel 45-timers hvilet kan løses ved hjælp af investeringer fra branchen. Men, det afhjælper ikke problemet med de helt almindelige pauser og korte, daglige hvil på rastepladserne langs motorvejen. Her har vognmændene eller andre private investorer altså ikke mulighed for at etablere sig, så det problem kan branchen ikke selv løse,« siger Carina Christensen.

Læst i alt:

431 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger