31. august 2020 - 09:03

App linkNu på Google Play

ITD: Vognmænds krav til dokumentation bliver rent gætværk

ITD: Vognmænds krav til dokumentation bliver rent gætværk

Det er alt for uklart, hvordan vognmændene skal dokumentere, at de overholder kravene til chaufførernes hviletid og hjemsendelse, lyder det fra ITD. Arkivfoto

31. august 2020 - 09:03

Trods ikrafttræden den 20. august 2020 er det fortsat helt uklart, hvordan flere centrale køre- og hviletidsregler som en del af EU´s Vejpakke skal fortolkes og dokumenteres. Og det er uholdbart. Sådan lyder det nu i en udmelding fra vognmandsorganisationen ITD, som i dag mødes med Færdselsstyrelsen for at diskutere fortolkning og implementering af de nye regler.

 

Dagens møde i Færdselsstyrelsen fører forhåbentligt til en hurtig afklaring af, hvordan virksomheder skal forholde sig til de nye køre- og hviletidsregler, der trådte i kraft 20. august 2020. Ellers lader man virksomhederne i stikken, mener ITD.

 

»Flere helt centrale regler under EU´s Vejpakke er allerede trådt i kraft, men det er fortsat fuldstændig overladt til den enkelte virksomhed at gætte, hvad myndighederne accepterer som dokumentation for overholdelse af reglerne. Det drejer sig eksempelvis om, hvordan det skal dokumenteres, at chaufføren har afholdt 45-timers ugehvil udenfor køretøjet for arbejdsgivers omkostninger. Det er også uklart, hvordan det skal dokumenteres, at chaufføren har fået mulighed for at vende hjem hver 4. uge, og hvordan man skal forholde sig, hvis chaufføren ikke ønsker at vende hjem. Den uklarhed er selvfølgelig uholdbar og vækker bekymring hos mange af vores medlemmer,« siger Carina Christensen, adm. direktør i ITD.

ITD forventer derfor, at Færdselsstyrelsen på dagens møde med branchen kommer med klare vejledninger til virksomhederne om, hvordan reglerne kan efterleves og dokumenteres.

 

»Vi kan ikke acceptere et lovmæssigt limbo, hvor virksomhederne ikke ved, hvordan de rent praktisk kan dokumentere, at de efterlever reglerne,« siger Carina Christensen.

 

ITD opfordrer myndighederne til at anerkende de dokumenter, som virksomhederne allerede er i besiddelse af. Det kan f.eks. være takografdata, GPS-udskrifter og kørselsrapporter. ITD foreslår samtidig, at myndighederne gennemfører vejledende virksomhedskontroller, ligesom de danske myndigheder tidligere har gjort i forhold til godskørselstilladelser for varebiler, og tyske BAG har gjort i forhold til forbud mod 45 timers hvil i førerhuset. Ved en vejledende virksomhedskontrol får virksomheden som udgangspunkt ikke bøder, men vejledning i hvordan reglerne overholdes og dokumenteres. Det kan være i en periode på f.eks. seks måneder. Det vil give myndighederne bedre forudsætninger for at sikre et kontrolapparat, der i praksis kan gennemføres.

»Det haster med at få afklaret fortolkning og implementering af reglerne og ikke mindst diskuteret, hvilken dokumentation der forventes. ITD stiller sig konstruktivt til rådighed med input og sparring, og vi forventer naturligvis, at opgaven med hurtigt at skabe klarhed får meget høj prioritet i Færdselsstyrelsen,« siger Carina Christensen.

Læst i alt:

965 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger