23948sdkhjf

ITD: Fortsat urimeligt ansvar på chauffører og vognmænd

Et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en ny aftale, der styrker kontrollen med dyretransporter på de danske veje. ITD bakker op om en forbedret kontrol. Foreningen lægger vægt på, at virksomheder, der ikke overholder reglerne ved transport af levende dyr, fremover kontrolleres hyppigere end i dag, men ITD er dog samtidig kritisk overfor, at aftalen ikke ændrer afgørende på ansvarsfordelingen mellem transportør og landmand.

ITD bakker op om det mere risikobaserede og datadrevne kontrolkoncept for dyretransporterne, som gør det muligt eksempelvis at gå målrettet efter de aktører, der gentagne gange har overtrådt reglerne.

»Det er positivt, at aftalen lægger på til at bruge data, så man på den baggrund kan identificere de steder, hvor en kontrolindsats gør den største forskel. Alle er interesserede i, at de brodne kar, der måtte være, bliver fundet og sanktioneret,« siger chefkonsulent i ITD, Anders Jessen.

ITD er til gengæld modstander af, at man med aftalen fortsat som udgangspunkt gør transportøren – altså den enkelte vognmand og chauffør – ansvarlig for dyrenes generelle tilstand.

»Vores medlemmer og chauffører er ikke uddannede dyrlæger, så det er urimeligt at pålægge dem at føre dyrlæge-kontrol. Det må primært være producentens ansvar, at dyrene er i forsvarlig stand til at blive transporteret. Det skal så til gengæld ske under overholdelse af alle de regler, der tilknytter sig selve lastbilen,« siger Anders Jessen, der beklager, at der ikke blev truffet beslutning om at ændre ansvarsfordelingen i den politiske aftale.

Vognmand og chauffør vil derfor også fremover have et stort ansvar for afgørelsen af, om et dyr er transportegnet eller ej. Han sidestiller ansvarsforskubbelsen til transporten med andre områder, hvor det heller ikke vil give mening at lade transportøren være ansvarlig:

»Transportøren har naturligvis ansvaret for, at lastbilen overholder de regler, der gælder for køretøjet inden for den specifikke transportkategori. Men det kan som udgangspunkt ikke være transportørens ansvar, at de varer, der bliver transporteret, er i orden. Det er jo heller ikke vognmandens ansvar, at mælken ikke er fordærvet, eller om der er stavefejl i tryksager, som han transporterer,« siger Anders Jessen.

De nye kontrolregler træder i kraft den 1. oktober 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074