12. december 2019 - 11:53

App linkNu på Google Play

ITD om Vejpakken: Endelig noget klarhed

ITD om Vejpakken: Endelig noget klarhed

12. december 2019 - 11:53

ITD glæder sig over, at der nu efter mere end to og et halvt års forhandlinger er landet en Vejpakke i EU. Det er Europa-Parlamentet og EU's medlemsstater, der er blevet enige om en lovpakke for godstransport (Vejpakkens del 1), som nu bare mangler godkendelse af Europa-Parlamentet og Ministerrådet.

EU’s lovgivende institutioner er blevet enige om en aftale om Vejpakken, der fastsætter de fremtidige rammevilkår for hele Europas vejgodstransporterhverv. Det skaber glæde i ITD, at et meget langt forløb om Vejpakken nu er ved at være afsluttet, lyder det fra brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

 

»I ITD hilser vi det velkomment, at der nu endelig ser ud til at være klarhed over, hvilke regler der skal gælde for vejgodstransporten i Europa. Transportvirksomhederne har meget længe efterspurgt stærke og fair fælles regler, der kan kontrolleres og håndhæves effektivt. Forhåbentlig får vi det nu. Vi ser frem til at læse det konkrete indhold i aftalen. Der er en del aftalepunkter, som vi skal dykke yderligere ned i for at kunne vurdere betydningen for erhvervet, men vi er glade for og tilfredse med, at det er lykkes at blive enige i EU om nye spilleregler,« siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

En af de store knaster i Vejpakken er bestemmelsen om, hvor tit lastbilerne skal vende tilbage til virksomhedens hovedkvarter. Det ser ud til at være landet på otte uger.

 

Derudover vil køre- og hviletidsbestemmelserne fremover give mulighed for to på hinanden følgende reducerede ugehvil, dog stadig med en begrænsning på 90 timers køretid over to uger og chauffører i international trafik skal retur til hjemlandet hver tredje uge.

 

Næste generation af smarttakografen (version 2) skal indføres obligatorisk i alle tunge lastbiler i 2025 og i varebiler under 3,5 tons fra juli 2026 (det forlyder, at reglerne også kommer til at gælde varebiler over 2,4 tons). Cabotagereglerne vil fortsat begrænse kørslen til tre ture på syv dage, men samtidig formentlig indeholde "cool off periode" på fire dage, før der igen kan køres cabotage i en medlemsstat.

Vejpakken blev fremsat i maj 2017, og det har krævet hårde forhandlinger at nå i mål. Aftalen skal nu tilbage og formelt godkendes i EU-institutionerne, før den er endelig vedtaget. Det forventes at ske i den nærmeste fremtid.

Læst i alt:

981 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger