26. april 2022 - 01:46

App linkNu på Google Play

- Jeg ville ikke have undværet det store kørekort

- Jeg ville ikke have undværet det store kørekort

26. april 2022 - 01:46

Der er stor efterspørgsel efter kvindelige kørelærere, men kørelæreruddannelsens optagelseskrav om lastbilkørekort afholder mange kvinder fra faget.

 

Det peger landets største køreskole, Lisbeths Køreskole, på.

 

Lisbeth Jensen, der står bag Lisbeths Køreskole og kørelæreruddannelsen Kørelærer.nu oplever, at antallet af kvindelige ansøgere, der søger ind på kørelæreruddannelsen, er faldet siden 2014, hvor det blev lovpligtigt at tage kørekort til lastbil med hænger for at blive optaget på kørelæreruddannelsen.

 

– Der er langt færre kvinder, som søger ind på kørelæreruddannelsen, efter optagelseskravet om lastbilkørekort er trådt i kraft. Jeg får opkald fra mange kvinder, der gerne vil være kørelærer, men som ikke ønsker at tage lastbilkørekort. Typisk er de nervøse ved tanken om at manøvrere en stor lastbil, og det er ærgerligt og problematisk både for kvinderne og for de mange elever, som ønsker en kvindelig kørelærer, siger Lisbeth Jensen.

En af de kvinder, der har taget kørelæreruddannelsen og dermed kørekort til lastbil med hænger, er Kirstine Kristensen. Da hun begyndte på kørelæreruddannelsen, undrede hun sig over, hvorfor hun skulle tage kørekort til lastbil med hænger.

 

- Jeg synes nok umiddelbart, at det var unødvendigt. Men jeg kan kun sige, at jeg ikke ville have undværet det. For hold da op hvor fik jeg meget forståelse for og indsigt i lastbilkørsel, siger Kirstine Kristensen.

 

Hun fortæller, at hun var nervøs forud for den første køretime i lastbil, men det skulle ikke stoppe hende fra at få taget det store kørekort.

 

- Der er selvfølgelig forskel på folk, og det skal man have forståelse for. Jeg har aldrig ladet sådan noget bestemme over, hvad jeg skulle, og når man nu skal have kørekort til lastbil med hænger, jamen så måtte jeg jo bare i gang, lyder det fra Kirstine Kristensen.

Ifølge Lisbeth Jensen er kvindelige kørelærere meget efterspurgte særligt blandt køreskoleelever af samme køn, og hun mener, at man ved at fjerne optagelseskravet om kørekort til lastbil kunne få flere kvinder til at ville kørelæreruddannelsen. Hun foreslår simulatorundervisning som en løsning til at afhjælpe manglen på kvinder i faget.

 

Kirstine Kristensen forstår godt dem, der finder det svært at kaste sig over at tage kørekort til lastbil med hænger, men hun mener ikke, at det er den rigtige vej at afskaffe kravet.  

 

- Trafikken omkring en er jo pludselig sårbar på en helt anden måde, når man selv sidder i en stor lastbil. Sårbar fordi man selv sidder i så stort et køretøj. Færdselsreglerne er jo de samme for alle, men det giver meget som kørelærer at have været ude i trafikken i en lastbil, fordi man bliver opmærksom på alle de blinde vinkler en lastbil har og hvor meget den rent svinger ud med bagenden, når den drejer, siger Kirstine Kristensen.

Kirstine Kristensen fik sit kørekort til lastbil med hænger i oktober 2020 og blev færdiguddannet kørelærer i november 2021. Hun arbejder i dag som kørelærer i Odder ved Aarhus.

 

For at blive kørelærer, er det også et krav, at man har kørekort til motorcykel. Kørekort til bus er ikke et krav.    

 

 

Læst i alt:

3401 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger
Ret cookie-samtykke