4. juni 2020 - 12:21

App linkNu på Google Play

K trækker støtten til lovforslag: »Nej tak til 3F-monopol«

K trækker støtten til lovforslag: »Nej tak til 3F-monopol«

4. juni 2020 - 12:21

Jakob Bargmann

Torsdag formiddag andenbehandlede Folketinget lovforslaget, der blandt andet skal sikre dansk løn ved cabotagekørsel og vejdelen af en kombinereret transport i Danmark.

 

Der er bred opbakning til lovforslaget, som kun har mødt erklæret modstand fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Men ved førstebehandlingen 12. maj sagde Konservatives transportordfører, Niels Flemming Hansen, at han også er tilhænger af ens rammevilkår i forhold til lønomkostningerne ved godskørsel på danske veje, men at han er bekymret i forhold til sikringen af foreningsfrihed.

 

»Der er fortsat behov for klare formuleringer i lovteksten og i bemærkningerne, så det fremgår tydeligt, at vognmænd også fremover kan vælge imellem flere forskellige landsdækkende overenskomster,« sagde han.

 

Niels Flemming Hansen siger, at Konservative oprindeligt gik med i aftalen, fordi partiet fik indføjet, at der ikke skulle være monopol til en bestemt fagforening, og at modellen skulle være dynamisk, så de mest repræsentative overenskomster kan ændres over tid.

Men Niels Flemming Hansen mener ikke, at det lovforslag, regeringen har fremlagt, lever op til det. Han påpeger derimod, at det giver 3F et de facto-monopol på markedet, og at aftalefriheden er væk.

 

»Derfor har vi stillet et ændringsforslag, der stadfæster muligheden for at vurdere alternative overenskomster, inden loven træder i kraft,« sagde han ved andenbehandlingen.

 

»Det skal sikre aftalefriheden. Og sikre, at 3F ikke får monopol. Kan Folketinget bakke op om ændringsforslaget, stemmer vi for lovforslaget,« sagde han.

 

Men ved afstemningen i Folketingssalen, der under coronaen foregår ved, at medlemmerne rejser sig op, stemte et flertal imod ændringsforslaget fra Konservative.

 

I et opslag på Facebook efter afstemningen uddyber Niels Flemming Hansen, at der er tre årsager til, at Konservative ikke længere kan bakke op om lovforslaget:

- I det overenskomstnævn, som skal godkende, hvorvidt en overenskomst på området er gyldig, er der en overrepræsentation af 3F.

 

- Alternative overenskomster kan ikke blive forhåndsgodkendt. Det vil sige, at når loven træder i kraft, så vil 3F være den eneste gyldige overenskomst – altså de har monopol.

 

- 3F kan i dag via lokalaftaler udbyde deres overenskomst billigere. Men når andre overenskomster skal godkendes, skal de måles op mod 3F’s dyrere nationale overenskomst. Med andre ord skaber det konkurrenceforvridning, og øger 3F’s monopolstatus.

 

Niels Flemming Hansen slutter af med at understrege, at han inderligt havde håbet, at både regeringen, Venstre og de øvrige partier ville lytte til De Konservative.

»For vi vil gerne være med til at bekæmpe social dumping. Men vi vil ikke være med til at give monopol til 3F,« lyder det fra Niels Flemming Hansen.

Læst i alt:

1119 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger