3. februar 2021 - 12:41

App linkNu på Google Play

Kunsten at knipse en flot lastbil

3. februar 2021 - 12:41

Jakob Bargmann

Endnu er han for ung til at have kørekort til bil eller lastbil, og derfor er det en fyr på en sort Puch Maxi, der dukker op i industriområdet i Haverslev tæt på den nordjyske motorvej. Navnet er Johan Leth, og han har sat os stævne for at forælle om sin store passion for at tage billeder af lastbiler. Johan Leth er nemlig truckspotter.

 

»Jeg har taget billeder i et halvt år nu. Det begyndte med, at jeg købte en brugt Sony-kamera for 300 kroner, men indtil da havde jeg faktisk ikke interesseret mig for at tage billeder,« siger Johan Leth, mens vi går på vejen forbi Aldis centrallager i Industriparken i Haverslev på udkig efter nogle flotte lastbiler.

 

»Jeg tager billeder af pæne lastbiler – dem med lys og gejl. For det er dem, folk vil se. Jeg har for eksempel aldrig taget et billede af en Aldi-lastbil,« siger han med et glimt i øjet, mens vi passerer en række blå MAN fra den tyske supermarkedskæde.

Omvej til motorvejen

Vi går op imod rundkørslen tæt ved byens MC'Donalds og motorvej E45 for at se, om vi har heldet med os og kan spotte nogle fede biler. Imens fortæller Johan Leth, at han tager ud og kigger efter lastbiler et par gange om ugen. Men han fortæller også, at han ikke længere stiller sig ved den nærliggende motorvejsbro. For selv om det netop er af stederne med mulighed for at tage nogle gode billeder, kan bilisterne jo nemt blive forskrækkede, når der pludselig står en ung fyr på motorvejsroen med en ”genstand” i hånden og peger ned mod kørebanen.

I stedet går han ofte ned til en stikvej, hvor der tit holder lastbiler og chauffører til et hvil for natten, og derudover kan han også fortsætte ned over marken og ad den vej komme helt tæt på motorvejen fra siden.

Siden Johan Leth første gang begyndte at tage billeder, er det billige Sony-kamera blevet udskiftet med en et lidt dyrere, men også brugt kamera, fra Canon, som han købte til 3.000 kroner.

 

Men hvorfor er det lige lastbiler, du har valgt at tage billeder af?

 

»Jeg har altid interesseret mig for lastbiler. Min oldefar var vognmand med firmaet Leth Madsen i Mariager, og min far og farfar har kørt lastbil. Og jeg skal selv være chauffør. Jeg er i lære som godschauffør hos Frands Trangbæk i Hvam og går på skole hos AMU Nordjylland.«

 

Hvordan reagerer chaufførerne, når du kommer gående med dit kamera og tager billeder af deres bil?

 

»Jeg plejer at spørge om lov, og de synes, det er spændende og sjovt, at jeg gør det. Bagefter lægger jeg billederne på Facebook i gruppen Dansk Truck Spotter og på Flickr (fotodelings-website, red.).

 

Det sker også tit, at chauffører og vognmænd spørger Johan Leth, om de må bruge hans billeder af deres biler. Og det må de gerne.

- Du skal tage mange billeder

Hvad kræver det at tage et godt billede af en lastbil?

 

»Du skal kunne finde ud af at indstille dit kamera – og så skal du redigere billederne efterfølgende. Jeg redigerer med et program, der hedder Adobe Lightroom.«

 

Johan Leth synes, det er så sjovt at tage billeder – netop fordi det er af lastbiler, og fordi bilerne er hans store passion. Naturbilleder ville ikke være sjovt. Nej, det skal være lastbiler, understreger han.

 

»Det er jo sjovt, at folk blinker og tuder i hornet til mig, og at de efterfølgende lægger billederne på nettet på deres egne sider.«

 

Har du andre tip til at tage et godt billede?

»Ja, et godt råd er at tage mange billeder og at prøve med forskellige indstillinger på kameraet. Jeg kan også godt lide at gå langt væk og så zoome ind. Jeg synes, det får lastbilen til at se større ud. Men ellers så handler det bare om at prøve sig frem.«

 

Med nu et halvt års erfaring i at tage lastbilbilleder er spørgsmålet, om lastbilentusiasten kan anbefale nogle særligt gode steder at fange en flot bil med kameralinsen?

 

»Rastepladser om aftenen er et godt sted. Det er også godt at stå ved motorvejen. Og når deltagerne kører til og fra lastbilshows,« siger Johan Leth og tilføjer, at sidstnævnte tiltrækker særligt mange truckspottere.

Netop lastbilshows blev der til stor ærgelse ikke noget af for den unge fotograf i 2020, for corona-pandemien satte selvsagt en stopper for lastbiltræf. Johan Leth skulle ellers have været til lastbiludstillinger i både Holland, Belgien, Hornum, Løgstør og Løkken.

 

Hvad er dine råd, hvis man gerne selv vil i gang med at være truckspotter?

 

»Du kan starte med at bruge kameraet på din mobiltelefon. Men du kan også finde et brugt kamera billigt på DBA (Den Blå Avis, red.), for fotografer skifter kamera hele tiden.«

Kameraet med på landevejen

I marts 2021 fylder Johan Leth 18 år. Han glæder sig som et lille barn til selv endelig at få lov at køre lastbil. På sigt er det den unge himmerlændings ambition at blive vognmand.

 

»Jeg ser frem til at blive min egen chef på landevejen. Når jeg kører lastbil, kommer jeg jo til at tjene penge ved det, der er min interesse.«

 

Skal du blive ved med at tage billeder af lastbiler, når du først har fået stort kørekort?

 

»Ja, kameraet skal altid med,« fastslår Johan Leth.

Læst i alt:

1794 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger
Ret cookie-samtykke