23948sdkhjf

Husk vinterdæk på varevognen

Der er desværre mange varevogne, der kører med sommerdæk på de danske vinterveje. Det er et stort sikkerhedsmæssigt problem, da det bevirker, at varevognens bremseegenskaber forringes betragteligt. Derfor er det vigtigt, at du som fører af en varevogn tjekker, om der er kommet vinterdæk på – det er både din egen og dine medtrafikanters sikkerhed, der står på spil.

Tag ansvar

Mange af dem, der kører i varevogne, er ikke ejere af bilen, de kører i. Det er et aspekt, der gør det ekstra vanskeligt at få varevognene udstyret med vinterdæk. Når man ikke ejer den bil, man kører i, føler man heller ikke et ejerskab for den og regner med, at ejeren tager ansvar for at få skiftet til vinterdæk, når det er tiden til det. Men i de tilfælde kører ejeren ofte slet ikke selv i bilen og derfor glemmer han eller hun, at virksomhedens varevogne også skal af med sommerdækkene, når frosten nærmer sig. Derfor bliver du som føreren af varevognen nødt til at råbe vagt i gevær og minde om vigtigheden af at køre med vinterdæk om vinteren. Det er din sikkerhed, der er på spil.

Hvornår skal dækkene skiftes?

Der er rigtig mange billister, der ikke aner, hvornår man bør skifte til vinterdæk. Nogle mener det er når nattefrosten har tittet frem første gang andre, at det er når vi skifter til vintertid. Ingen af delene er rigtige. Når frosten er en realitet skulle vinterdækkene være sat på, de skal nemlig på når temperaturen kommer ned på ca. 7 grader. Så kan der nemlig være risiko for glatte veje nogle steder. Så der er ikke andet at gøre end at holde øje med vejrudsigten, når efteråret kommer. De 7 grader kan allerede forekomme i oktober. Først når temperaturen igen ligger vedvarende over 7 grader om foråret, skiftes der tilbage til sommerdæk.

Vær opmærksom på dækkets lufttryk

Når du har fået vinterdækkene sat på din varevogn, skal du også huske at undersøge, om lufttrykket i dækkene er korrekt. Det er en rigtig god ide at vænne sig til at tjekke dækkenes lufttryk, hver gang du fylder brændstof på bilen. Hvis lufttrykket i dækkene er rigtigt, vil du nemlig forlænge levetiden på dine dæk og formindske brugen af brændstof. Begge dele er godt både for din pengepung og for miljøet. Lufttrykket har også stor betydning for, hvor sikker bilen er at køre i. Er lufttrykket for lavt, kan det betyde, at du ikke har fuld kontrol over bilen, hvis du pludselig skal bremse eller undvige. Er varevognen i tillæg fuldt lastet, kan du måske overhovedet ikke bremse. Det siger sig selv, at hvis du så oven i kører rundt på sommerdæk, og der er sne eller slud på vejbanen, så er det en rigtig farlig situation.

Belastningsindekset skal også ses efter

Når du skifter dæk skal du ud over dæktrykket også tjekke, at de dæk, der er på varevognen, har det korrekte belastningsindeks og naturligvis den rigtige størrelse. Belastningsindekset viser den vægt, det enkelte dæk må bære. Oplysningerne om både størrelse og belastningsindeks finder du på siden af dækket som en række tal og bogstaver. Du skal altid sætte et dæk på, der har den samme tal- og bodstavekode, som de dæk varevognen kom med fra fabrikken.

Varevogne kræver specielle dæk

En varevogn vejer meget og skal derfor have kraftigere dæk end normale personbiler. Dæk der er lavet til varevogne har derfor tykkere sider og bæltelaget er stærkere. Lufttrykket i en varevogns dæk skal også ligge højere end i en personbils dæk. Der er ligeledes udviklet dæk, der for eksempel er velegnede til byggepladsers stenede jord, fordi dækmønsteret er stenafvisende.

Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063