Lastbilnyt

20. september 2019 - 02:15

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Storebælt opgraderer beredskab

20. september 2019 - 02:15

Brandslukning er en kompliceret affære på en bro, hvor det kan være svært at kommet til fra ydersiden. Efter flere episoder med lastbilbrande, senest i juli, har Sund & Bælt investeret i en specialsprøjte til slukningsarbejdet. Den skal være med til at højne sikkerheden for de mange tusind trafikanter, der dagligt bruger broen.

 

Udstyret med en 14 meter lang bom kan det nye brandkøretøj, med en fjernstyret vandkanon, sprøjte vand ind fra broens yderside og nå ellers svært tilgængelige og kritiske steder.

Beskytte kabler

- En lastbilbrand er en kompliceret størrelse at håndtere på en bro. Dels er det en stopklods for trafikken, som ikke kan ledes en anden vej. Men det handler i høj grad også om at beskytte hængebroens kabler mod brandskader, så vi sikrer, at bæreevnen ikke bliver påvirket, siger Kim Agersø Nielsen, teknisk chef i Sund & Bælt med ansvar for konstruktioner og anlæg.

 

Han tilføjer:

- Med en brændende lastbil i nødsporet er det svært at komme til med almindeligt brandslukningsudstyr. Den nye sprøjte er bygget til formålet og kan bekæmpe ilden udefra. Den kan dermed sænke temperaturen meget hurtigere, så broens hovedkabler ikke tager skade.

Ingen hyldevare

Når den gamle brandbil triller endeligt i garagen, er det efter mere end 20 års tjeneste på Storebæltsbroen. Den bliver afløst af et tilløbsstykke for entusiaster. Foruden den bevægelige bom med vandkanon har den nye bil plads til tre gange så meget vand som sin forgænger, et højteknologisk skumanlæg der gør den drøj i brug, og desuden har den mulighed for at bjerge biler og mindre varevogne væk – en unik kombination af værktøjer samlet i én sprøjte.

 

- Det er noget, vi glæder os meget til. Den giver os nogle andre muligheder og værktøjer til brandbekæmpelse og oprydning. Sammensætningen af elementer gør, at vi får et væsentligt bedre værktøj, som også kan medvirke til at genetablere fremkommeligheden på broen hurtigere, siger Michael Djervad, beredskabschef hos Slagelse Brand og Redning, der sammen med Sund & Bælt har taget beslutningen om den nye brandsprøjte.

Del af større beredskab

Sund & Bælt vurderer jævnligt beredskabet og har bl.a. på baggrund af danske og internationale erfaringer med lastbilbrande øget indsatsen med brandsikring. Siden foråret er der arbejdet på at sikre cirka 1200 meter hovedkabel med brandhæmmende maling og isolerende brandtæpper, der skåner stålet fra varmen ved en evt. brand.

 

- Det er et område, vi jævnligt kigger på. Lastbilbrande er ikke mere sandsynlige på en bro end andre steder, men konsekvenserne er bare større her. Så det er et sted, hvor det giver rigtig god mening at brandsikre, siger Kim Agersø Nielsen, teknisk chef i Sund & Bælt.

 

Den nye specialsprøjte er bestilt og ventes leveret i efteråret næste år.

Fakta ny brandbil

Specialsprøjten er udstyret med en 14 meter lang bom, der kan drejes i en vilkårlig retning.

Yderst på bommen er der en fjernstyret vandkanon. Brandfolkene kan følge vandkanonens arbejde via et almindeligt og et termisk kamera.

Plads til 6000 liter vand.

CAF – Compressed Air Foram system, der blander skumvæske i vandet og giver en større slukningseffekt.

Bjergningsbom til køretøjer under 3500 kg.

Indgår i beredskabet for Storebæltsforbindelsen, som sker i samarbejde med bl.a. Slagelse Brand og Redning.

Slagelse Brand og Redning leaser køretøjet af Kommune Leasing.

Læst i alt:

45 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger