23948sdkhjf

Lastbiltrafikken stiger på omstridt bro

- Kritikken er for unuanceret, påpeger bestyrelsesformanden

Antallet af lastbiler, der passerer Kronprinsesse Marys Bro dagligt, er stigende. Broen over Roskilde Fjord er meget omstridt. Ikke fordi, folk ikke mener, at den er en nødvendighed, men fordi der er brugerbetaling på den. Samtidig er den gamle Kronprins Frederiks Bro lukket ned for lastbiler, så de er tvunget til at bruge broen eller køre syd om Roskilde Fjord.

Bestyrelsesformand for Fjordforbindelsen, Leif Tullberg, oplyser til Lastbil Magasinet, at det gennemsnitlige antal lastbiler over broen per dag er steget fra 273 i december, til 310 i januar og til 325 i februar.

Leif Tullberg forklarer, at det med det nuværende grundlag er svært at vurdere, om den lille stigning skyldes en almindelig variation i trafiktallene, eller om det er en konsekvens af, at medierne har omtalt ulovlig lastbilkørsel på den gamle Kronprins Frederiks Bro, og at det har flyttet en større del af lastbiltrafikken over på Kronprinsesse Marys Bro

Alternativet var efter 2030


Leif Tullberg mener i øvrigt, at den heftige kritik af en betalingsløsning på Kronprinsesse Marys Bro, der åbnede i september 2019, er for unuanceret.

Han har boet i Hornsherred siden 1972, og i alle årene har Kronprins Frederiks Bro ifølge bestyrelsesformanden været en flaskehals.

»Til sidst så meget, at byrådet var blevet nærmest desperat,« siger han.

Han minder om, at alle lokalpolitikerne på nær én, som stemte blankt, bakkede op om tilbuddet om en betalingsløsning, da det kom fra Folketinget i 2012. Og i 2014 vedtog Folketinget loven om den nye bro ved Frederikssund med et massivt flertal

»Man kunne få en bro med betalingsløsning. Og ellers var alternativet en bro efter 2030,« siger Leif Tullberg.

Han påpeger også, at den nye forbindelse betyder, at folk ikke længere skal holde og vente for at passere den gamle broforbindelse, og at privatbilisterne jo har retten til at vælge denne rute alligevel.

»Nu er broen der, og 95 procent af dem, der krydser fjorden, kan frit vælge, hvis de har behov for at krydse fjorden. Min fornemmelse er, at flertallet af betalingsmodstanderne ikke har behov for at krydse fjorden. Dem, der har, kan jo bare forsætte med at bruge den gamle bro, eller tilvælge den nye bro,« lyder det fra Leif Tullberg.


For få omtaler besparelsen


For nylig fortalte en nordsjællandsk vognmand fra St. Lyngby til Lastbil Magasinet, at han er modstander af brugerbetalingen, men at han med sit kørselsbehov faktisk sparer både tid og penge ved at benytte betalingsbroen. Og at det nemt opvejer broafgiften. Vognmanden anslog,  at han sparer 30 kroner per vej ved at køre over den nye bro, når turen går mellem Sydvestsjælland og Hillerød. Men han tilføjede også, at han føjer et tillæg til fragtprisen, når han skal i retning mod Jægerspris.

»Ja, det er billigere at køre over, selv om man skal betale. Vognmændene kører med fornuft og ud fra, hvad der bedst kan bedst betale sig. Så den her kæmpe modstand bygger på en manglende viden,« siger Leif Tullberg.

»Lastbiler over 3500 kg skal bruge den nye bro, og de skal naturligvis betale broafgift. Det har der været skrevet meget om. Men ikke hvor meget de sparer. Efter min bedste overbevisning vil de fleste vinde ved dette,« lyder det fra Leif Tullberg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094