MAN

19. september 2018 - 12:00

App linkNu på Google Play

MAN vinder Truck Innovation Award

19. september 2018 - 12:00

Rasmus Haargaard

MAN Truck & Bus har vundet Truck Innovation Award 2019. Det er første gang, at prisen uddeles, og hæderen til MAN er en anerkendelse for lastbilproducentens udvikling af aFAS-projektet med en førerløs lastbil, som i flere måneder har kørt og hjulpet til med at udføre vejarbejde på en offentlig motorvej i Tyskland

 

Truck Innovation Award blev ved middagstid onsdag overrakt til Joachim Drees, adm. direktør for MAN Truck & Bus, ved en pressekonference på IAA-messen i Hannover, som officielt åbner for publikum torsdag.

 

Innovation Truck Award er indstiftet af den internationale IToY-jury for at anerkende den store teknologiske forandring, som lastbilbranchen undergår i disse år. For at være kandidat til titlen skal lastbilen rumme innovative løsninger, som bidrager til at forbedre effektiviteten i vejtransporten og/eller at nedbringe den miljømæssige påvirkning af samfundet, som vejtransport skaber. Det kan fx være i form af en alternativ drivline, alternativt brændstofsystem, forskellige former for autonom kørsel eller andre nytænkende og innovative løsninger til at styrke lastbilens effektivitet og klimaeffekt. Der skal være tale om en ”køreklar” lastbil, om end den ikke behøver at være sat i serieproduktion

Førerløs lastbil på offentlig motorvej

 

MAN løb med titlen for aFAS-projektet, som den tyske lastbilproducent satte i gang for fire år siden. ”aFAS” er en tysk forkortelse for ”automatiseret førerløst sikkerhedskøretøj for arbejde på statslige motorveje”.

 

Tidligere i år nåede arbejdet så langt, at en førerløs MAN TGM blev indsat på en motorvej i Hessen til at arbejde som advarselslastbil og køre bag ved den lastbil og de arbejdere, som udfører vedligehold af beplantningen langs motorvejen.

 

Lastbilen har i forsøgsperioden kørt mere end 800 timer og 4000 km uden mennesker i førerhuset. Der er tale om autonom kørsel på Level 4-niveau (ud af 5), og det er første gang, at en selvkørende lastbil på det niveau indsættes i offentlig trafik.

 

aFAS-projektet kan potentielt redde liv, da netop de bagvedkørende advarselskøretøjer er meget udsat for kollisioner med bagfrakommende trafikanter i høj fart. I stedet for at sidde i farezonen i førerhuset kan chaufføren i stedet deltage i arbejdet i vejkanten med de øvrige og dermed gøre arbejdet hurtigere og mere effektivt.

En klar vinder

 

Med en samlet pointsum på 93 blev MAN aFAS en klar vinder af afstemningen, hvor MAN ellers havde konkurrence fra fem andre kandidater. Mercedes-Benz, Volvo og Renault deltog med deres nyligt lancerede elektriske lastbiler, ligesom DAFs hybridprojekt Ecochamps samt ZF’s Innovation Truck til førerløs kørsel ved terminaler også var på listen over kandidater.

 

Juryens formand, Gianenrico Griffini, opsummerede ved uddelingen af prisen juryens begrundelse for at vælge MAN som den første modtager af Innovation Truck Award:

 

»Med aFAS-projektet har MAN ikke kun leveret en effektiv løsning til at beskytte mobile vejarbejder og dets personale, men projektet har også skaffet vigtig indsigt til brug for den fremtidige tekniske udvikling af fuldt automatiserede køretøjer.«

 

Bag kåringen står den internationale fagjury IToY, som i mere end 40 år har uddelt prisen som International Truck of the Year i Europa. De to priser vil fremover blive uddelt sideløbende.

Juryens medlemmer er lastbiljournalister fra førende transportmedier i 25 europæiske lande. Danmarks repræsentant er Lastbil Magasinets chefredaktør, Rasmus Haargaard.

Sådan stemte de:

 

Sådan fordelte pointene sig på de seks kandidater til Truck Innovation of the Year 2019:

 

Kandidat                                   Point

MAN aFAS                                   93

Mercedes-Benz eActros             56

Renault Z.E. 2. generation       45

ZF Innovation Truck                 36

Volvo FL/FE Electric                 28

DAF Ecochamps                         25

Læst i alt:

969 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger