MAN

21. september 2018 - 02:10

App linkNu på Google Play

Vognmanden

MAN vinder Truck Award

21. september 2018 - 02:10

Prisen Truck Innovation Award er netop uddelt for første gang på verdens største messe for erhvervskøretøjer, IAA, i Hannover.

 

MAN Truck & Bus vinder således Truck Innovation Award 2019 som anerkendelse for lastbilproducentens udvikling af aFAS-projektet med en førerløs lastbil, som i flere måneder har kørt og hjulpet til med at udføre vejarbejde på en offentlig motorvej i Tyskland.

 

Truck Innovation Award blev ved middagstid onsdag 19. september overrakt til Joachim Drees, adm. direktør for MAN Truck & Bus, ved en pressekonference på IAA-messen i Hannover, som officielt åbner for publikum torsdag 20. september.

Ny pris, derfor

Innovation Truck Award er indstiftet af den internationale IToY-jury for at anerkende den store teknologiske forandring, som lastbilbranchen undergår i disse år.

For at være kandidat til titlen skal lastbilen rumme innovative løsninger, som bidrager til at forbedre effektiviteten i vejtransporten og/eller at nedbringe den miljømæssige påvirkning af samfundet, som vejtransport skaber.

 

Det kan eksempelvis være i form af en alternativ drivline, alternativt brændstofsystem, forskellige former for autonom kørsel eller andre nytænkende og innovative løsninger til at styrke lastbilens effektivitet og klimaeffekt. Der skal være tale om en ”køreklar” lastbil, om end den ikke behøver at være sat i serieproduktion

Førerløs lastbil

MAN kører med titlen for aFAS-projektet, som den tyske lastbilproducent satte i gang for fire år siden. ”aFAS” er en tysk forkortelse for ”automatiseret førerløst sikkerhedskøretøj for arbejde på statslige motorveje”.

 

Tidligere i år nåede arbejdet så langt, at en førerløs MAN TGM blev indsat på en motorvej i Hessen til at arbejde som advarselslastbil og køre bag ved den lastbil og de arbejdere, som udfører vedligehold af beplantningen langs motorvejen.

 

Level 4

Lastbilen har i forsøgsperioden kørt mere end 800 timer og 4000 km uden mennesker i førerhuset. Der er tale om autonom kørsel på Level 4-niveau (ud af 5), og det er første gang, at en selvkørende lastbil på det niveau indsættes i offentlig trafik.

 

aFAS-projektet kan potentielt redde liv, da netop de bagvedkørende advarselskøretøjer er meget udsat for kollisioner med bagfrakommende trafikanter i høj fart. I stedet for at sidde i farezonen i førerhuset kan chaufføren i stedet deltage i arbejdet i vejkanten med de øvrige og dermed gøre arbejdet hurtigere og mere effektivt.

En klar vinder

Med en samlet pointsum på 93 blev MAN aFAS en klar vinder af afstemningen, hvor MAN ellers havde konkurrence fra fem andre kandidater. Mercedes-Benz, Volvo og Renault deltog med deres nyligt lancerede elektriske lastbiler, ligesom DAFs hybridprojekt Ecochamps samt ZF’s Innovation Truck til førerløs kørsel ved terminaler også var på listen over kandidater.

 

Juryens formand, Gianenrico Griffini, opsummerede ved uddelingen af prisen juryens begrundelse for at vælge MAN som den første modtager af Innovation Truck Award:

 

»Med aFAS-projektet har MAN ikke kun leveret en effektiv løsning til at beskytte mobile vejarbejder og dets personale, men projektet har også skaffet vigtig indsigt til brug for den fremtidige tekniske udvikling af fuldt automatiserede køretøjer.«

Bag kåringen står den internationale fagjury IToY, som i mere end 40 år har uddelt prisen som International Truck of the Year i Europa. De to priser bliver fremover uddelt sideløbende.

 

Juryens medlemmer er lastbiljournalister fra førende transportmedier i 25 europæiske lande. Danmarks repræsentant er Lastbil Magasinets chefredaktør, Rasmus Haargaard.

Læst i alt:

8 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger