Test: Chaufføren vinder med den nye MAN
Chaufføren har været omdrejningspunktet for MAN’s fem år lange udviklingsarbejde med den nye TG-serie. Den nye generation blev præsenteret i Bilbao, Spanien, i midten af februar, hvor et stormvejr over Europa i første omgang forhindrede Lastbil Magasinet i at nå frem. Kort efter fik vi dog en chance mere for at sætte os bag rattet i den helt nye MAN TGX – og det blev et interessant møde med den nye generation af de sydtyske lastbiler.
Vi blev stillet en MAN TGX 470 4x2 til rådighed og sendt ud på en halvanden times testkørsel ad blandet spansk terræn. Turen gik over 80 km fra det centrale Bilbao ud langs kystlinjen, op i de baskiske bjerge ad smalle og snoede veje med masser af stigninger og fald, lidt almindelig landevej og en mindre portion motorvej. Kort sagt en glimrende rute til at afprøve den nye arbejdsplads for chaufføren.
For det er virkelig det, som er den største ændring på den nye MAN – nemlig chaufførens forhold bag rattet. I forrige udgave af Lastbil Magasinet omtalte vi nyhederne på den nye MAN over en bred front, så denne gang holder vi os til køreoplevelsen som chauffør i den nye TGX.
MAN er startet fra bunden af med at ”rydde op” i førerhuset for at kunne skabe et cockpit, der har chaufføren som omdrejningspunkt. Det betyder bl.a., at parkeringsbremsen er fjernet fra gulvet og flyttet op i instrumentpanelet – og i øvrigt blevet til en elektronisk version. Desuden er gearvælgeren flyttet fra panelet op i en pind bag rattet, som også styrer motorbremsen/retarderen. Klare og oplagte fremskridt.
Cockpit rundt om chaufføren
Cockpittet er redesignet, så alle instrumentpaneler er drejet og lægger sig ”rundt om” chaufføren, der har nem adgang til alle gængse funktioner. Det føles rigtig fint, og det mest basale arbejdsredskab – rattet – har også fået en meget vellykket ny udformning. Det er lækkert at holde på, kan indstilles på endnu flere måder, og så er de mest relevante kørefunktioner samlet på en fornuftig og brugervenlig måde i ratknapperne. Betjening af de mest gængse funktioner vænnede vi os til efter meget kort tids kørsel.
Der er sket pæne fremskridt med sidespejlene, som er trukket tilbage og gjort smallere, så udsynet mellem spejl og A-stolpe er blevet større. Det er en fin forbedring, alt imens vi venter på MAN’s spejlfrie kameraløsning, som kommer inden for højst to år. Vores gæt er, at det bliver endnu tidligere – spørgsmålet er, om premieren kan nå at blive til IAA i Hannover i år?
Den mest centrale informationskilde for chaufføren - instrumentbrættet – er nyt i en digital udgave på 12 tommer. Det ser velkendt ud med speedometer til venstre og omdrejningstæller til højre og relevante informationer i midten. Fint løst. Til chaufførens højre side kan man vælge mellem en skærm på 7 eller 12 tommer til infotainment-systemet. Vores testbil var med 7 tommer – og vi anbefaler klart 12 tommers versionen…
Funktionelt er den største nyhed MAN SmartSelect. Modsat konkurrenterne har MAN nemlig fravalgt en skærm med berøringsfunktion. I stedet styres funktionerne med en dobbelt drejeknap, hvor man kan hvile håndleddet på en lille ”holder” til formålet. Det er et interessant valg af MAN, som er foretaget både af funktionelle og sikkerhedsmæssige årsager – for at undgå for meget ”fumleri” med at ramme skærmen, mens førerhuset måske gynger lidt på vejen. SmartSelect virker ganske let at betjene i det beskedne omfang, vi nåede at prøve det af.
Nye trin og knapper
Når bilen ikke ruller, har chaufføren også fået nyheder inden for funktioner og komfort. Døren kan nu åbnes 89 grader, og med bredere og fastere trin er indstigningen både mere sikker og ergonomisk. Det vil især kunne mærkes for fx anlægschaufføren med mange ind- og udstigninger. I samme ombæring kan han også notere sig det nye MAN EasyControl-system, som består af fire knapper indbygget i døren. Herfra kan chaufføren fx betjene havariblinket eller andre funktioner, som er rare at kunne nå uden at skulle kravle op i hytten hver gang. Ved bestilling fra fabrik kan man selv bestemme, hvilke fire funktioner, der skal indbygges som ”genveje” i sidedøren.
For chaufføren, der ligger ude, er vilkårene også blevet bedre for at få et godt ophold i den nye MAN. Ud over nye sager er skabsarrangementerne nye med bedre plads samlet set, ligesom madrassen er både lidt større og i en ny generation. Der er også flere USB-porte rundt om i hytten, så diverse gadgets ikke går død, og fra sin plads i køjen kan chaufføren styre en række funktioner med en fjernbetjening på bagvæggen.
Den korte konklusion må være, at MAN ser ud til at være lykkedes med missionen om at skabe en chauffør-arbejdsplads, der er på et helt nyt niveau. Hvornår danske kunder får mulighed for selv at se og prøvekøre den nye MAN-generation, er i disse corona-tider noget tvivlsomt.
MAN havde oprindeligt annonceret produktionsstart i dette forår og de første leveringer til danske kunder fra sidst på foråret og hen over sommeren. Corona-pandemien vil dog sandsynligvis påvirke tidsplanen - så foreløbig må alle MAN-kunder og andre interesserede væbne sig med tålmodighed.
Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.