23948sdkhjf

MAN-chefen: Vi bygger mere end en lastbil

At skabe en ny lastbil er en kompliceret proces - men MAN havde ét overordnet mål

Den nye MAN-generation har været fem år undervejs. I spidsen for udviklingsprojektet stod Doktor Susanne Bauer, som Lastbil Magasinet mødte til et eksklusivt interview under lanceringen i Bilbao. Herunder kan du læse uddrag af interviewet, som også kan læses i Lastbil Magasinets april-nummer:

 

Hvor starter man med at bygge en ny lastbil?

Det var en meget lille gruppe på ca. 10 personer bestående af ingeniører og folk fra indkøb- og produktafdelingen. Vi skulle klarlægge, hvad vi ville opnå, og hvad rammerne var i selskabet. Vi måtte tænke på, hvad vi kunne opnå i løbet af fem år, og hvad der var muligt, og hvor stort budgettet var. Derfor måtte vi have rammerne på plads i en lille gruppe for, og derefter tilføjede vi flere folk for at få lavet et mere detaljeret koncept. Hvad vi gjorde var at prøve at forstå chaufførernes behov, og vi tog også et kig på vores konkurrenter, og hvad vores markedsanalyser fortalte os. Så vi havde et komplet overblik over markedet, konkurrenterne og kunderne.

Har I også kigget hos jeres søstermærker inde i VW-gruppen?

Ja, synergi er vigtigt, men vi ønskede også at have en MAN. I forhold til design ville vi have en MAN. Men i forhold til indkøb osv. er samarbejde vigtigt for at opnå omkostningsminimering.

Vi havde set fra mange konkurrenter, at de havde det her cockpit, der ”lænede” sig mod chaufføren. Vi overvejede kompromiset mellem plads i kabinen og så cockpittet imod chaufføren. Derfor har vi nu også den elektroniske parkeringsbremse i instrumentbrættet. Dermed havde vi ikke noget på gulvet ved siden af chaufføren, og dermed kunne vi gøre cockpittet mere lænet ind mod chaufføren og generelt mere chaufførorienteret, og det er en stor fordel. Det er en blanding af, hvad chaufføren har brug for, og hvad man har set hos konkurrenter, og hvad der egentlig er godt for chaufføren.

Hvad var de vigtigste parametre, I kom frem til efter de første indledende møder om udviklingen af den nye lastbil?

Vi ønskede virkelig at forbedre førerhuset for chaufføren. Det var et klart mål at forbedre os på det punkt. For fem år siden diskuterede vi virkelig intenst chaufførmanglen, som vores kunder skulle tackle. Vi ønskede derfor at have et virkelig fremragende førerhus for chaufføren. Det var det primære i begyndelsen, og senere tilføjede vi målet om at lave den perfekte pakke i form af services.

Hvor lang tid gik der fra den første grove skitse til det første fysiske arbejde med den første prototype?

Den første prototype byggede vi i begyndelsen af 2017. Vi byggede det første ”loop”på omkring 54 lastbiler til crashtest osv. Det næste ”loop” kom i 2018 med endnu flere lastbiler, som der blev kørt i alt ca. 4 mio. testkilometer med.

Hvor meget kan planerne ændre sig undervejs i takt med, at den teknologiske udvikling går så hurtigt i dag, og nye teknikker introduceres i branchen, som I ikke kendte til at starte med?

Vi har adopteret nogle ting undervejs, og det tænker jeg er normalt, fordi, som du siger, fem år er lang tid i dag. Fx var den store infotainment-skærm på 12,3 tommer en stor ændring undervejs. Det skete i 2016, hvor vi besluttede, at vi ikke kunne lancere lastbilen med at valg mellem 7 og 5 tommer. Vi var nødt til at komme med en stor skærm. Vores kunder gav os også feedback i testfasen, og nogle ændringer måtte foretages.

Hvad er den største udfordring, når man planlægger en ny lastbil?

Jeg mener, at den største udfordring for os i MAN var, at vi ikke længere kun udvikler en lastbil. Vi må også tænke på services, og det er en ny måde at tænke på i firmaet. Vi er alle vokset op med at bygge lastbiler, og nu skal vi også tænke på processer og services, it-systemer og apps, og det er en stor udfordring, som vi må tackle, og denne lastbil-generation er et stort skridt. Men det er en stor udfordring, fordi når du bygger en ny lastbil, tænker du en proces på fem år. Når du udvikler en app, er det måske et halvt år. Det er en anden dynamik, og det må man tackle.

Hvornår sagde I, at ”nu er den færdig”, og I ikke ville lave mere om?

Så vidt jeg husker, var det i slutningen af 2017, at vi besluttede at tilføje nogle flere ting, og så stoppede vi.

Men er det virkelig sådan, at den er helt færdig, eller er der stadig udvikling i gang, selvom I har lanceret den?

Udviklingen er stadig i gang. Men nu er produktionen i gang, og lastbilen er nu en færdig pakke. Vi tilfører nogle ting i løbet af de kommende to år. Vi starter fx med turn-support i 4x2 trækkere, og senere med distributionsbiler. Vi har stadig brug for tid til at tilpasse konceptet fra trækkere til distributionsbilerne, fordi der er også hensyn til opbyggere osv. Der er også stadig nogle andre ting i gang, som vil komme i løbet af de kommende år. Fx en spejl-erstatning, som du allerede har hørt om. Det kommer ikke nu, men i løbet af de kommende to år.

Vil det sige, at I har en pakke med ting, som I forventer at tilføre lastbilen i løbet af denne tidsramme på to år?

Første skridt er nu, at vi skal skifte hele serien i løbet af det næste halvandet år. Alle førerhuse og køretøjtyper med Euro 6D i 2020-21. Efter det vil vi tilføre nogle nye funktioner.

Der er en stor udstilling til september i Hannover. Tror du, at lastbilen vil se præcis sådan her ud, eller tror du, der vil være tilført nye funktioner til den tid?

Det er et tricky spørgsmål. Det kan jeg ikke svare på lige nu.

Har måden at lancere nye lastbiler og nye generationer har ændret sig i dag sammenlignet med fx et par årtier tilbage. Hvor man i gamle dage sagde, at her er der en ny lastbil, og om 5-6-7 år vil vi komme med en opdatering – men hvor man i dag er nødt til at lave en mere kontinuerlig opdatering, fordi man ikke kan vente fem år, hvis en ny teknologi bryder igennem?

Vi er nødt til at tilpasse os hurtigere og komme væk fra at lancere en ny lastbil. Vi lancerer en pakke, fordi de hurtige forandringer er nu på service-siden og at tilføje nye funktioner i softwaren. Disse udviklinger vil gå hurtigere, og du kan ikke vente med dem. Så det vil blive anderledes fremover. Lanceringer vil mere være som pakker i stedet for et nyt førerhus e.l.

Har overvejelserne om mulige fremtidige alternative drivliner haft indflydelse på udviklingsprocessen med den nye lastbil?

Vi prøvede allerede nu at have førerhuset designet på en måde, så vi let kan introducere en ny forbrændingsmotor, og den elektroniske arkitektur er lavet med en central enhed, så vi nemmere kan implementere nye ting – også alternative drivliner.

Du har arbejdet i fem år i stor hemmelighed med dette projekt. Hvordan føles det for dig personligt nu at se lastbilen ”ude i det åbne”?

Jeg er virkelig glad. Fordi igennem udviklingsfasen kan du stort set ikke tale med nogen om det nye design og andre ting. Jeg er stolt over at se den på vejen og at kunne dele resultatet med alle. Det er en ”once-in-a-lifetime” oplevelse.

Hvor mange kilometer har du selv kørt i den?

Op til 10.000, vil jeg tro. Jeg er ikke en teknisk ingeniør med fokus på test, men jeg kører den jævnligt, når der er sket nyt, for at følge med og selv føle, hvor vi er i processen.

Hvorfor skal kunderne købe jeres nye lastbil?

Jeg mener, at først og fremmest skal de købe den, fordi den er en virkelig god lastbil for chaufføren. Jeg har selv kørt den, og fra førersædet har man virkelig et godt overblik over instrumentbrættet, infotainment og også til vejen. Også selvom jeg ikke er så høj, så kan jeg virkelig nemt betjene SmartSelect og styre alle de funktioner, bilen har. Vi begynder nu mere og mere at arbejde med services, og produktet er forberedt til mere, som vil komme i de kommende år. Hertil kommer effektiviteten og brændstofforbedringen på de 8%, som også er et vigtigt element.

Læs om Lastbil Magasinets første testkørsel af den nye MAN TGX her.

Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.245