2. maj 2019 - 13:10

App linkNu på Google Play

Narkopåvirket chauffør afsløret af lygtefejl på lastbil

2. maj 2019 - 13:10

En lygtefejl på en dansk lastbil førte til, at føreren – en 27-årig dansk mand fra Midtsjælland – blev sigtet i en stribe forhold.

 

Lygtefejlen betød nemlig, at Tungvogncenter Øst udtog lastbilen til kontrol 1. maj 2019 klokken 06.50 på Vejleåvej ved Ishøj-Greve. Det viste sig at være en rigtig god ide at undersøge lastbilen og føreren nærmere.

 

Føreren opførte sig uroligt og var ”levende” på fødderne, og politipersonalet mistænkte ham for at have indtaget et euforiserende stof. Et narkometer gav positivt udslag på kokain, og føreren blev derfor anholdt til blodprøveudtagning.

 

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

 

Da politiet kiggede nærmere på tachografen, viste det sig, at det ikke var førerens førerkort, der sad i tachografen, men derimod en anden persons førerkort. Føreren eget førerkort medbragte han i sin tegnebog.

Ved efterforskningen af sagen viste det sig, at der inden for den seneste måned var foretaget 13 kørsler med den anden persons førerkort, som føreren uretmæssigt var i besiddelse af. 12 gentagne kørsler på anden mands førerkort kan udløse en ubetinget frakendelse af førerretten.

 

Ved benyttelse af en anden persons førerkort under kørsel, hvorpå køre-/hviletiden registreres, overtrædes Straffelovens § 174 (dokumentfalsk), hvilket som udgangspunkt straffes med fængsel.

 

Desuden var lastbilen ved flere lejligheder blevet kørt af chauffører, der ikke var ansat i virksomheden, hvilket ligeledes er ulovligt og medfører bøde mod virksomheden.

 

Dårligt udsyn, lygtefejl og manglende tilladelse til godstransport

 

Politiet kunne konstatere, at der ikke var fuldt udsyn af frontruden, da der hang et gardin og pyntegenstand, som skærmede for det spejl, føreren bruger til at se personer eller andre hindringer i et område på 2 meter foran lastbilen. Lastbilen var påsat to sæt gule lygter, som burde have været hvide, og der manglede reflekser på lastbilens bagside.

 

Føreren kunne herudover ikke fremvise en gyldig tilladelse til godstransport. Dog var transportvirksomheden indehaver af tilladelser til godstransport.

 

Kørsel ud over de tilladte 10 timer og for få pauser

 

Ved kontrol af køre-/hviletidsovertrædelser kunne politiet konstatere, at føreren tilnærmelsesvist havde kørt lige så meget som 2 førere under en almindelig kørselsperiode. Politiet har derfor en formodning om, at føreren anvendte sit eget førerkort, indtil han ”kørte tør” for køretid, og at han derefter fortsatte kørslen med den anden persons førerkort.

 

Politiet kunne via. tachografen konstatere flere overtrædelser af den daglige køretid. Den største af disse var på 145 %

Inden for 24 timer skal føreren afholde mindst 9 timers uafbrudt hviletid. Ved kontrollen kunne det konstateres, at mange daglige hvileperioder var overtrådt. Den største var på 78 %

 

Der var 5 forhold af køre-/hviletid, der hver især udløser en frakendelse af førerretten til lastbil/bus.

Bødepåstand mod fører og transportvirksomhed på samlet set 458.500 kr.

 

Den samlede bødepåstand mod føreren løber op i 139.500 kr. Hertil kommer en bøde svarende til en månedsløn for narkokørslen.

 

Der vil under sagen i retten blive nedlagt påstand om en længere frakendelse af førerretten.

 

Den samlede bødepåstand mod transportvirksomheden vil være 319.000 kr.

 

Den endelige afgørelse i sagen vil blive afgjort i retten.

Læst i alt:

1822 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger