Nye regler beskytter ikke chaufføren
Hans Hougaard, Taulov har sendt dette indlæg om de nye køre-hviletidsregler:
"Når de nye køre-/hviletidsregler, som bl.a. foreskriver 11 timers daglig hviletid, træder i kraft, vil der formodentlig kunne registreres en forøgelse i presset på rastepladser, truckcentre og øvrige steder, hvor lastbiler holder ind. Alle, der kører eksport, ved hvor svært det er at finde plads langs hovedstrækningerne i Tyskland, hvis man begynder at lede meget senere end 21:00. Og det er ikke kun i Tyskland, det vil slå igennem.
Køre-/hviletidsregler er oprindelig udfærdiget for at beskytte chaufføren, for at højne trafiksikkerheden, og formodentlig også for at harmonisere konkurrencevilkår. Som sådan opfylder de efter min mening ikke altid punkt 1+2 af disse 3 punkter, og det er det jeg gerne vil prøve at belyse i denne artikel.
Mangel på fleksibilitet
Det grundliggende problem med reglerne, hvis de skal tjene til chaufførens fordel, er en mangel på fleksibilitet. Så firkantet som den nuværende formulering er, kan reglerne i mange tilfælde være til ulempe for chaufføren snarere end til hjælp - og dermed er det ædle motiv jo gået tabt.
Et tænkt eksempel: En chauffør løber tør for køretid kl. 15:00 om eftermiddagen, men mangler stadig 3 timer i at nå sin destination. Ifølge reglerne kan han så gå i seng i 11 timer, og dermed fortsætte turen kl. 02:00.
Hvis man samtidig forestiller sig, at dette er en sommerdag (af den slags vi har haft mange af i år), hvor det er 30 grader varmt og med høj luftfugtighed udenfor, så vil alle, der har prøvet det, vide hvad man her oplever: At sove fra midt om eftermiddagen til lidt over midnat, er forbandet svært. Temperaturen er næppe under 40 grader i førerhuset, og når man skal køre igen kl. 02:00, er man fuldstændig ødelagt.
Er det beskyttelse af chaufføren, og højnelse af trafiksikkerheden ?
Den alternative løsning
Eksemplet er konstrueret, men alligevel realistisk. Jeg gætter på, at mange chauffører (jeg selv inklusive) gennem tiden har valgt den alternative løsning: At køre videre til bestemmelsesstedet - vel vidende at nu har man "dårlig samvittighed" - for derved at flytte sin hviletid til nattetimerne. Hvor det rent faktisk er muligt at få hvile.
Et andet eksempel: Man er startet op kl. 07:00 om morgenen, men kl. 11:00 ringer telefonen. Man får besked på at køre ind på næste Autohof og holde dér.
Kl. 22:00 får man en ny trailer, og så har man ren skive til at skulle ud og rykke 12-14 timer...... Det er indlysende, at på en sommerdag føler man sig alt andet end klar i kroppen, når diagramarket kl 22:00 fortæller at nu starter en ny arbejdsdag.
Uden nogen sinde at kunne påvise det, vover jeg at påstå, at ovenstående realiteter har været årsag til adskillige ture i autoværnet. Eller måske - det, der er værre.....!
Regler er nødvendige
Folk med skifteholdsarbejde udtrykker sædvanligvis, hvor hårdt det er at skifte turnus fra en uge til en anden. Og det slider da også på organismen. Nutidens chauffører har imidlertid en ekstra pikant form for skifteholdsarbejde. Pikant,på den måde at "mødetiden" kan skifte fra dag til dag, og mange gange i løbet af en uge!
Hvordan opnår man da en fleksibilitet, som ikke samtidig kan bruges mod chaufføren ?
Jeg er bevidst om, at man ikke kan lade det være en subjektiv vurdering for den enkelte chauffør, hvorvidt han er frisk til at køre længere end reglerne siger. Der er nødt til at være et regelsæt. Ellers ville det være det samme som at annullere promillegrænser, og lade folk selv vurdere om de er ædru nok til at køre....
9 timers hvil er nok
Hvis man skulle gøre noget for chauffører, er mit forslag følgende.:
1) Drop idéen med de 11 timers hvil. Langt de fleste vil have nok i 9 timer, og jeg tror blot de sidste timer er med til at stresse dagen frem for at gavne chaufføren. Det handler i stedet om at få noget brugbart ud af de 9 timer. Se derfor forslag 2:
2) Lovkrav om, at hvis man overnatter i bilen på tidspunkter/steder hvor udetemparaturen er over 20 grader, skal der være monteret køleanlæg der kan køle kabinen ved stilstand. Der findes jo ingen biler uden oliefyr! Det er principielt det samme - blot med omvendt fortegn.
Lovkrav om køleanlæg
I starten af 90'erne kunne man finde ud af at lave længdebestemmelser, der fjernede topsleeper kabiner fra markedet - for at tilgodese chaufførens eksistensvilkår.
Med samme motiv for øje, bør man indføre et lovkrav om køleanlæg, der kan fungere ved stilstand.
Alternativet er blot, at man ser lastbiler med motoren i tomgang, for at klimaanlægget kan køre. Det påvirker miljøet med støj, forurening og dieselforbrug. Desuden har en moderne motor ikke specielt godt af at køre i tomgang i 8 timer.
Mht. de meget skiftende start-/hviletider i løbet af ugen, er det noget sværere.
Som eksportchauffør kan det være en fordel ikke at nå ud af Schweiz inden kl. 22.00. Der må man som bekendt ikke køre 22-05 (eller er det 6?), og dermed er nattesøvnen sikret. Og der er roligt, fordi ingen lastbiler kører om natten.
Forslag om natkørsel
Hvis man indførte noget lignende i hele EU, og alle lastbiler var tvunget ind og holde mellem f.eks. midnat og kl. 5, ville vejnettet nok bryde sammen i dagtimerne! Man skal ikke undervurdere den mængde gods, der kører om natten. Desuden ville problemet med manglende parkeringsmulighed igen blive udstillet.
En spæd begyndelse til et forslag kunne derfor være, at man lavede en regel om, hvor mange timers hviletid - set over f.eks. 3 dage - der skal ligge i tidsrummet 23-05. Det forslag behøver dog en del finpudsning, inden det kan bruges til noget.
Mange chauffører kører udelukkende om natten (f.eks. dagligvare-distribution), og de holder i sagens natur altid deres hviletid i dagtimerne. Derfor skal det suppleres med nogle betingelser om, at hvis man har ensartede starttidspunkter hver dag, skal reglen ikke gælde på samme måde.
Pisket rundt i manegen
Pointen er at få formuleret noget, der kan begrænse den i dag fuldstændig ukontrollerede udsvingning i start/hviletider fra dag til dag. Som det er i dag, bliver chauffører pisket rundt i manegen!
[add:15]
Jeg håber hermed at kunne sætte tanker i gang, hvor nogen måske kan bidrage med input til udformningen af en sådan bestemmelse. I den form jeg har præsenteret det her, er det kun et udkast med huller."
Hans Hougaard
Slåenvej 22, Taulov
7000 Fredericia