Økonomi

23. januar 2018 - 02:40

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Færre tomme lagerbygninger

23. januar 2018 - 02:40

Der har ikke været så få tomme lagerbygninger og fabrikshaller på Fyn i mere end ni år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

Virksomhederne jagter gode lokaler som aldrig før, siger to lokale mæglere.

 

De fynske virksomheder blev hårdt ramt, da finanskrisen uventet ankom i efteråret 2008, men med opsvinget i ryggen, flere ansatte og øget nethandel ønsker det fynske erhvervsliv nu mere plads og eftersøger lagerhaller, logistikbygninger og produktionslokaler.

 

Blot 1,9 procent står tomt

- Kun 1,9 procent af lager- og produktionslokalerne står tomme på Fyn – det er det laveste niveau på denne side af finanskrisen; vi skal helt tilbage til april 2008 for at finde færre ledige lagerbygninger og industrilokaler. Tomgangen steg meget kraftigt på Fyn i 2009 og 2010 og toppede i 2011, da næsten syv procent af lokalerne stod tomme. Siden er det nogenlunde støt gået fremad, og især her i 2017 er der kommet liv og aktivitet i mange bygninger, som før stod tomme, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk -”søster” til Boligsiden.dk

 

Med knap to procent tomme industrilokaler ligger Fyn aktuelt ikke bare under landsgennemsnittet på 2,3 procent, men er en af de bedste landsdele. Gennem finanskrisen lå Fyn ellers i den tunge ende.

Kun lidt nybyggeri

- Der er ikke blevet bygget meget på Fyn siden finanskrisen, og de få nyere lager- og industribygninger, der er, bliver revet ned fra hylderne. Vi oplever stigende interesse fra både ejendomsinvestorer og virksomheder, der selv skal bruge lokalerne. En del er begyndt at bygge selv eller indgår en lang lejeaftale med en pensionskasse eller en lokal ejendomsinvestor, siger erhvervsrådgiver Martin Fuhlendorff, mæglerfirmaet Colliers International i Odense.

 

Virksomhederne er især på udkig efter lokaler langs motorvejen tværs over Fyn, helst tæt på Odense. Også Middelfart, Nyborg og Svendborg er på radaren, konstaterer EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn:

 

- Virksomhederne søger især højloftede lagre med ramper og lokaler til finere produktion. De ejendomme, som er tilbage, er mest ældre bygninger, ofte i områder med skæve postnumre. Vi mærker en tendens til spekulationsbyggeri, hvor investorer opfører ejendomme til logistik og lettere produktion uden at have lejere på forhånd, siger partner og erhvervsmægler Morten Nielsen.

Lejepriser stiger

Den stigende efterspørgsel afspejler sig også i, at lejepriserne for udbudte fynske industriejendomme er steget over fem procent det seneste år – på landsplan er stigningen blot to procent, ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk.

Begge mæglere har i øjeblikket ret let ved at få afsat ledige lager- og produktionslokaler, blandt andet til underleverandører til det store Facebook-byggeri ved Odense. Her har Colliers for eksempel udlejet 2.300 kvadratmeter til et ingeniørfirma, mens EDC Erhverv Poul Erik Bech har lejet 4.000 kvadratmeter ud til et firma, som leverer køleanlæg til det store datacenter.

126 ledige lokaler

Aktuelt er der udbudt 126 lager- og industrilokaler på Fyn via Ejendomstorvet.dk – det er næsten en halvering på fire år og dermed et kraftigere fald end på landsplan, hvor 1.524 lokaler er udbudt lige nu.

 

De fleste ledige lokaler ligger i Odense Kommune med 46. Derefter følger Faaborg-Midtfyn med 19, Assens med 13 samt Middelfart og Svendborg, begge med 11 udbudte lokaler. Så kommer Nordfyn med ni lokaler, mens der i både Nyborg og Kerteminde blot er seks ledige lejemål at vælge imellem.

I hele landet findes 103,5 millioner kvadratmeter industrilokaler. Heraf ligger 9,3 millioner eller knap ni procent på Fyn og øer.

Læst i alt:

20 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger