Økonomi

14. februar 2017 - 02:55

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Hjemmemarked er vækstmotor

14. februar 2017 - 02:55

En af årsagerne til at danske vognmænd og entreprenører nu køber nye lastbiler er, at bygge- og anlægsbranchen er inde i en markant optur - og således blandt de brancher, der trækker Danmarks Statistiks omsætningstal op.

 

- Bygge- og anlægsbranchen omsatte for 236,3 mia. kr. på hjemmemarkedet i 2016. Det er en stigning på 12,9 mia. kr. i forhold til 2015. Det svarer til en procentvis omsætningsvækst på 5,8 procent. Til sammenligning var den indenlandske vækst i 2016 i erhvervslivet som helhed på 3,1 procent, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

 

De nye omsætningstal viser med stor tydelighed, at det er hjemmemarkedet, der for tiden er vækstmotor i dansk økonomi. En samlet omsætningsvækst på over tre procent er ifølge cheføkonomen et pænt facit.

Velkendte trækheste

- Det er "the usual suspect", nemlig finans, videnservice, hoteller, restauranter samt byggeri og anlæg, der trækker gennemsnittet opad, siger Bo Sandberg.

 

Byggebeskæftigelsen steg med 4,0 procent i 2016, og omsætningen lidt kraftigere med ca. 6 procent. Byggeomsætningen vokser typisk mere end beskæftigelsen, men der har tidligere været større forskel på de to vækstrater.

 

- Det skyldes formentlig, at mange virksomheder vælger at fastholde den aktuelle medarbejderstab, selv når der er knapt så travlt, for at undgå større rekrutteringsudfordringer længere fremme i konjunkturforløbet, siger Bo Sandberg.

Nybyggeri af boliger

Han ser særligt tre forhold som forklaring på, at byggeriet hører til blandt de brancher med størst vækst på hjemmemarkedet i 2016.

 

- For det første viser nybyggeriet af boliger - for første gang siden finanskrisen - nu for alvor tænder. For det andet er der bedring på boligmarkedet, og flere ejendomshandler fører til flere af de renoveringsopgaver, som udgør den solide rugbrødsbund under byggeaktiviteten. Endelig er der for det tredje godt gang i de offentlige byggerier, hvor de store hospitalsbyggerier vejer tungt, tilføjer cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Læst i alt:

6 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger