Økonomi

20. februar 2018 - 02:50

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Kartelskandale: Vognmænd kræver milliarder

20. februar 2018 - 02:50

Efter at en række af Europas lastbilproducenter har modtaget bøder på i alt 2,93 mia. euro (knap 22 mia. kroner) i bøder fra EU-Kommissionen, følger tusindvis af vognmænd og speditører nu op med tilsvarende erstatningskrav.

 

Gruppesøgsmål

 Europæiske vognmænd og speditører har siden EU-afgørelsen i sommeren 2016 samlet sig og forberedt gruppesøgsmål mod bilproducenterne – og nu er det første rigtig store af slagsen på vej i retten i Tyskland.

 

3200 vognmænd og speditører fra ni europæiske lande kræver samlet en erstatning for indkøb af i alt 85.000 lastbiler i perioden mellem 1997 og 2011, som kartelsagen handler om.

 

Transportfirmaernes påstand er, at kartelsamarbejdet har kostet dem en ”overpris” på ca. 10 procent pr. køretøj – hvilket vil sige 5000 til 8000 euro pr. lastbil. Alt i alt lander erstatningssummen på ca. 500 mio. euro, men med renter og andre omkostninger vil kravet nok nærme sig en milliard euro – altså mere end 7 mia. kr.

Sagen er endnu ikke berammet, men skal køre ved retten i München.

Tysk by kører forrest

Det er dog ikke den første sag af sin slags. Eksempelvis kræver den tyske by Göttingen erstatning af MAN for indkøb af lastbiler og har fået medhold i, at seks af byens indkøbte lastbiler var omfattet af kartelsamarbejdet – men erstatningssummen er ikke fastlagt. Göttingen har en lignende retssag på vej mod Daimler.

 

Kartelsagen omfatter alle de syv store europæiske lastbilproducenter. Daimler, Volvo/Renault, DAF og Iveco har alle erkendt deres skyld og accepteret bøder for i alt 2,93 mia. euro fra EU-Kommissionen.

 

MAN har også erkendt sin brøde – men slap uden bødestraf som belønning for at have optrådt som ’sladrehank’ i EU’s opklaringsarbejde.

Scania benægter

Scania er idømt en bøde på 880 mio. euro, men producenten nægter sig - som eneste producent - skyldig og har derfor anket EU’s afgørelse.

Læst i alt:

66 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger