Økonomi

29. juni 2018 - 02:10

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Optur og færre ledige rammer

29. juni 2018 - 02:10

Danmark har ikke haft færre tomme lagerbygninger og produktionshaller siden 2008, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

I flere landsdele er der efterhånden mangel på velegnede logistiklokaler og produktionsbygninger, påpeger Dansk Industri og landsdækkende erhvervsmægler.

 

Over 2 mio. kvm.

- Tomgangen er i 2. kvartal 2018 faldet endnu en gang og er nede på 2,1 procent – vi skal helt tilbage til oktober 2008 for at finde færre ledige logistik- og industrilokaler. Da det så værst ud i 2011 og 2012, var tomgangen over dobbelt så høj, men siden er den faldet næsten uafbrudt. Dermed er der kommet liv og aktivitet i lokaler med samlet over 2 millioner kvadratmeter, siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomstorvet.dk.

 

Portalen ejes af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk.

Fyn og Nordjylland

Aktuelt er lidt over 1.700 industrilokaler og bygninger udbudt via Ejendomstorvet.dk. Tomgangen er lavest på Fyn og i Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland.

 

- Industriens produktion er tilbage på samme niveau som før finanskrisen. Og selv om der ikke er lige så mange ansatte som tidligere, så er beskæftigelsen steget med 16.500 siden udgangen af 2013. Øget produktion og flere nye medarbejdere har øget efterspørgslen efter nye produktions- og lagerlokaler over hele landet. Virksomhederne oplever, at der er færre velbeliggende ledige lokaler tilbage, som lever op til krav om f.eks. plads til robotter og let adgang til god infrastruktur, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Begrænset nybyggeri

I efterdønningerne fra finanskrisen har byggeriet af nye logistik- og industrilokaler været meget begrænset.

 

- Det er især svært at finde større lokaler fra 5.000 kvadratmeter, men efterhånden er der kommet gang i nybyggeriet rundt omkring. Vi kan registrere stor og bred efterspørgsel efter lokaler. Medico- og medicinalbranchen er ikke så konjunkturfølsom og har længe haft pæn efterspørgsel, og efterhånden gælder det også f.eks. producenter af maskindele og underleverandører. Vi ser også eksempler på, at developere køber typisk ældre industriejendomme, som får ny anvendelse, siger Henrik Lyngskjold, administrerende direktør og seniorpartner i Newsec Advisory, før kendt som Newsec Egeskov & Lindquist.

 

I 2007, før finanskrisen satte ind, var tomgangen for logistik- og industrilokaler helt nede på 1,3 procent på landsplan, men blev tredoblet på tre år.

Læst i alt:

14 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger