Økonomi

24. oktober 2017 - 02:50

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Tillid til dansk økonomi

24. oktober 2017 - 02:50

De månedlige forbrugerforventninger til dansk økonomi ligger nogenlunde stabilt med en høj forventning til familiernes økonomi og et lille dyk i forventningen til dansk økonomi om et år.

Det er Dansk Byggeris udlægning af de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

 

- De danske forbrugere fastholder samlet set en pæn optimisme. Men der er i løbet af efteråret sket et skift i retning af, at man er lidt mere optimistiske hvad familiernes egen økonomi angår, men lidt mindre positive med hensyn til forventningerne til dansk økonomi om et år, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Meget naturligt

Bo Sandberg:

- Det er meget naturligt, at man bedømmer familiernes økonomi positivt. Der har nu i lang tid været tale om fremgang på boligmarkedet og i de disponible indkomster. Samtidig nærmer beskæftigelsen sig et rekordniveau. Det giver høj jobsikkerhed og dermed stigende forbrugslyst.

 

De månedlige forbrugerforventninger fra Danmarks Statistik viser en forbrugertillid, der har stabiliseret sig på forholdsvis højt niveau med et nettotal på +7,1 i oktober, sammenlignet med +7,3 i september og et samlet gennemsnit på +7,6 i de seneste seks måneder.

Der mangler hænder

- Det er lidt overraskende, at der er sket et dyk i fremtidsforventningerne til dansk økonomi. Det kan eventuelt skyldes den megen fokus på, om der er hænder nok på arbejdsmarkedet til, at opsvinget bliver langtidsholdbart. Men når det er sagt, skal man næppe lægge for meget vægt på en enkelt måneds udsving. På bundlinjen er der i øjeblikket ganske god overensstemmelse mellem de bløde og hårde nøgletal i dansk økonomi, siger Bo Sandberg.

 

Dansk Byggeri forventer, at den stabile forbrugeroptimisme på forholdsvis højt niveau smitter positivt af på den private renoveringsaktivitet.

Nybyggeri

- Selvom det i øjeblikket er nybyggeriet af boliger, der går kraftigst frem, så udgør renoveringsaktiviteten den solide rugbrødsbund under byggeaktiviteten. Således er der i år 62.500 årsværk beskæftiget på renoveringsmarkedet og "kun" 40.500 inden for nybyggeriet. Derfor er forbrugeroptimismen også en vigtig brik i det fortsatte byggeopsving, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Han tilføjer:

- Der er i øjeblikket en stigning i antallet af bolighandler. Det kaster flere renoveringsopgaver af sig, da det ofte er i forbindelse med ejerskifte, at boligen renoveres.

Afklaring af fradrag  

Dansk Byggeri ser gerne, at håndværkerfradraget gøres permanent.

 

- Det eneste, man kan ønske sig mere, er en positiv afklaring og ro og regelmæssighed omkring håndværkerfradraget. Det er helt nødvendigt for, at både forbrugere og virksomheder ved, hvilke rammevilkår, der gælder fremadrettet, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Hvis der er noget, markedet ikke har brug for, er det endnu en omgang stop-&-go op til nye regelændringer på området. Håndværkerfradraget bør gøres permanent for at mindske det sorte arbejde og det lavproduktive gør-det-selv-arbejde.

Læst i alt:

10 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger