Organisationer

5. januar 2021 - 01:44

App linkNu på Google Play

Oldermanden har ordet: Et godt nytår til alle

Oldermanden har ordet: Et godt nytår til alle

5. januar 2021 - 01:44

Redaktionen har modtaget en nytårshilsen fra Kjøbenhavns Vognmandslaug:

 

Lad det være sagt med det samme: det nye år 2021 kan kun blive bedre end det 2020, vi lige er gået ud ad.

 

Meget har jeg set i mine mange år (jeg havde 50-års jubilæum som Laugsmedlem i 2020) i transportsektoren, men intet år har på nogen måde blot mindet om det år, vi nu lige har forladt. Jeg tror heller ingen af jer havde forstillet sig gader og veje ligge øde hen, som de gjorde i marts, da den første ”corona lock-down” var en realitet. Det er da også første gang set, at et førerhus i en lastbil har lignet noget, der minder om en operationsstue fyldt med mundbind, håndsprit og hvad vi ellers har været udsat for.

Men, og det skal vi huske, mens store dele af samfundet har ligget stille, cafeer og restauranter har været lukket, og folk artigt har fulgt statsministerens pressemøder, har hjulene rullet, varer er blevet leveret, og vognmænd og chauffører har passet deres dont, og sikret sig at samfundet ikke er gået helt i stå, selvom det til tider har lignet et spøgelseslandskab.

 

Lad os derfor på en dyster baggrund, for en gang skyld klappe os selv bare lidt på skulderen, og give ”tommelfingeren op ad” til vores egen branche, der sammen med sundhedspersonale i sygehussektoren, kassedamerne i supermarkederne, og nogle få andre sektorer, har sørget for at Danmark har fungeret, selv i coronas skygge.

Hvis ikke andre vil, skal jeg som oldermand i Vognmandslauget, sige jer alle en stor tak for den indsats, der har været ydet. Ikke blot os selv, men også det øvrige Danmark har set, hvordan transport er en helt afgørende faktor for at samfundshjulene ruller.

Så kan alle mulige andre bruge tid og energi på ”me too”, krænkelsesdebatter, og hvad har vi – vi kører lastbiler, uanset hvad.

 

Ikke fordi corona har fyldt det meste – for det har det – er det vel også værd at hæfte sig ved nogle få andre punktnedslag i forhold fra året der gik, der enten fik, eller vil få, indflydelse på vores arbejde som vognmænd i tiden der kommer…

Hvis nogen kan huske så langt tilbage som til indgangen af 2020, havde transportsektoren været på mediernes forsider med billederne fra Kurt Beier Transports slum-lejr i Padborg for udenlandske chauffører, der ud over uhumske indkvarteringer også blev budt lønninger, der blot var en brøkdel af, hvad I hver især må betale jeres danske medarbejdere. Det blev der grebet ind for, i kombination med dansk lovgivning, der fordrer danske lønninger til også udenlandske selskaber, der opererer på danske veje, og den vejpakke der også blev vedtaget i EU. Nu har vi blot til gode at se en effektiv opfølgning på disse regler, så vi i fremtiden kan konkurrerer på lige vilkår – men en sejr, det var det, hvor ikke mindst DTL ydede et væsentligt bidrag.

Juli måned var også tidspunktet, hvor de skærpede miljøkrav i miljøzonernes blev indført. Det var ikke nogen køn historie, og ikke mindst vognmænd med dyre specialopbygninger har kæmpet en indædt kamp for blot en smule forståelse hos myndighederne, herunder også ansøgninger om dispensationer – det er der ikke kommet meget godt ud af til nu, og fra begyndelsen af 2022 skærpes kravene yderligere.

 

Skal jeg pege på et enkelt – men vigtigt – lyspunkt, skulle det være at der nu – måske endeligt – er lys for enden af Havnetunnelen. Det bliver ikke i min tid som oldermand, at projektet realiseres, men jeg vil følge så meget mere med i udviklingen fra sidelinjen.

Vi har af indlysende grunde ikke afholdt mange medlemsarrangementer i 2020, men et enkelt blev det da til i februar, hvor et velbesøgt møde med Jacob Forman om opstrammede bødevilkår for sikkerhedskritiske fejl lige nåede at blive afviklet, før landet gik i ”coronasort”.

Vores Laugsforsamling måtte rykkes fra marts til september, men afholdt blev den da – tak til de af jer, der risikerede at mødes med kolleger iført mundbind og god appetit !

 

Det er mit – og helt sikkert også alle andres – håb, at 2021 bliver året hvor vi, sikkert langsomt, men dog målrettet, kan vende tilbage til mere normale forhold, at vacciner vil løsne grebet og give os muligheder for også at kunne mødes igen, og, hvem ved, turde give en krammer.

Lige nu er planen at vi afholder Laugsforsamling 2021 torsdag 18. marts, i Moltkes Palæ midt i København. Det bliver min sidste Laugsforsamling, så jeg ser både frem, men er også lidt vedmodig, ved udsigten til at skulle takke af fra et livsværk på denne dag. Jeg vil derfor opfordre alle laugsbrødre, og søstre, til at møde op på dagen, og – måske – få et kram fra en afgående oldermand.

 

Må jeg med disse bemærkninger ønske dig, din familie, din virksomhed og dine medarbejdere et rigtig godt nytår 2021.

 

Jørgen K. Jensen

Oldermand

Vognmandslauget

Læst i alt:

1019 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger