23. august 2021 - 13:07

App linkNu på Google Play

Politi og transportbranchen går sammen om at gøre det bøvlet at være IT-kriminel

Politi og transportbranchen går sammen om at gøre det bøvlet at være IT-kriminel

23. august 2021 - 13:07

Antallet af sager om IT-kriminalitet stiger. Kriminaliteten rammer ikke længere blot de store virksomheder, men i høj grad også mindre og mellemstore firmaer. Derfor er politi og transportbranchen gået sammen om gode råd til selskaberne.
 

Brug stærke passwords. Hav en effektiv backup. Og sørg for at have opdateret jeres IT-systemer med den seneste software, blandt andet antivirus.

 

Sådan lyder en række af rådene i en ny folder, som er særligt målrettet virksomheder, der transporterer gods på landevejene, og hvor rådene kan være en inspiration for andre brancher.

 

Folderen fokuserer på, hvad selskaberne aktivt kan gøre for at forebygge fx hackerangreb. Og materialet er kommet i stand i et samarbejde mellem Syd- og Sønderjyllands Politi samt en række aktører, der bredt dækker branchen for transport af vejgods: DTL, ITD, Danske Speditører, DI Transport, Dansk Erhverv, ATL Transportens Arbejdsgivere, fagforbundet 3F m.fl.


Rammer ikke kun de andre
Vicepolitiinspektør Christian Østergård, der er leder af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, understreger, at politiet og organisationerne er gået sammen om tiltaget, fordi virksomheder inden for transport af vejgods kan være i hackernes søgelys.

- Både generelt, og i Syd- og Sønderjylland, er vores erhvervsliv kendetegnet ved, at vi har mange små- og mellemstore virksomheder. De har et stort fokus på at håndtere deres kunder professionelt og yde god service. Og så kan det være nærliggende at tænke: Hackere? De går nok efter de store selskaber og ikke os. Men det er ingenlunde tilfældet, forklarer Christian Østergård.

 

Han peger på, at hackerne og andre IT-kriminelle over en bred kam søger at trænge ind i selskabers IT-systemer, og de kriminelle benytter sig af de muligheder, de har, uanset om det er store eller små virksomheder.

 

- I mange virksomheder tjekker man naturligvis, om man låser efter sig ved fyraftenstid. Men er der også nogen, der holder øje med, om der står en digital bagdør åben? Lykkes det IT-kriminelle at ødelægge data om kunder, ordrer og betalinger, kan det tage lang tid at genopbygge systemerne, og imens risikerer man, at kunderne siver væk. Så det er i alles interesse at være godt rustet mod denne type kriminalitet, pointerer Christian Østergård.

Tæt samarbejde om forebyggelse
Syd- og Sønderjyllands Politi og blandt andet transportbranchen har tidligere gjort meget for at oplyse virksomhederne om sikring, blandt andet ved hjælp af en opdateret sikringsmanual, der udkom i 2020.

Desuden har parterne også gjort en indsats for at sætte ind over for tyverier fra lastbiler, hvor kriminelle rekognoscerer ved at skære hul i presenningerne. Denne kriminalitet er heldigvis mindsket væsentligt.

 

Tiltaget er en lokal optakt til et landsdækkende webinar, der afholdes af DI den 24. august, hvor politiet og transportorganisationerne netop fokuserer på, hvordan virksomhederne i branchen kan gøre det bøvlet at være IT-kriminel.

 

Folderen kommer med gode råd, både når det gælder umiddelbare tiltag og de mere langsigtede beslutninger.
 
Faktaboks: De 10 råd
Hold dine IT-systemer opdaterede
- IT-kriminelle ved, hvor hullerne er i de ældre systemer


Installer en sikkerhedspakke
- Det kan fx være firewall, spamfilter og antivirus


Udnyt, at moderne browsere advarer om problemer
- Det kan være irriterende at modtage advarslerne, men lad være med at slå dem fra
Benyt sikkerhed på det trådløse net
- Krypter dit netværk
Brug stærke passwords
- Brug mindst 12 tegn, som er en blanding af tal, symboler samt store og små bogstaver
Brug sund fornuft på nettet
- Reager med det samme, hvis noget virker mistænkeligt
Hav en effektiv backupstrategi
- Hvor hurtigt kan du gendanne dine data?
Søg hjælp hos eksperter
Ingen bør bruge administratorrettigheder i hverdagen
- Letsindig brug af administratorrettigheder kan give kriminelle let adgang til IT-systemerne
Beskyt mail og domæner
- Brug fx altid digital signatur

Læst i alt:

626 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger