Ekstreme sagsbehandlingstider: Ja, de ér for lange, og vi gør noget
Der er lange sagsbehandlingstider hos Færdselsstyrelsen. Det er ingen hemmelighed. Men da den 24-årige lastbilchauffør Gustav Graff Rasmussen for lidt over et år siden blev frakendt retten til at køre i 12 måneder, fordi han havde kørt for hurtigt i både person- og lastbil, var han alligevel ikke klar over, at de lange sagsbehandlingstider hos styrelsen skulle betyde, at han ville stå uden kørekort i en længere periode, end den han fra rettens side, var tvunget til.
I starten af august var de 12 måneder gået, og Gustav Graff Rasmussen ville gerne have stået med sit kørekort i hånden nøjagtig den dag, han igen måtte få det, så han kunne komme på arbejde igen. Men den godkendelse fra Færdselsstyrelsen, det krævede for, at han kunne gennemføre den særlige køreundervisning og derefter gå til kontrollerende køreprøve (der består af teoriprøve og en praktisk køreprøve red.) og derved få sit kørekort igen har ladet vente på sig, hvilket har betydet, at Gustav Graff Rasmussen har stået uden arbejde i en længere periode, end de 12 måneder, hvor han ikke har måtte køre hverken person- eller lastbil.
Han ville gerne være ude i god tid, så han sendte sin ansøgning om godkendelse til at gennemføre den særlige køreundervisning og den kontrollerende køreprøve i januar måned, altså for lidt over otte måneder siden til Borgerservice, som er første myndighed i processen for at få en godkendelse. I april lander Gustav Graff Rasmussens sag så hos Færdselsstyrelsen
- Der sker intet. Jeg har sendt tre mails og ringet til dem. Men de kan intet sige om, hvor lang tid der går, før jeg får min godkendelse. De undskylder blot, og siger, at de har travlt, og der er lange sagsbehandlingstider, fortalte Gustav Graff Rasmussen til Lastbil Magasinet i begyndelsen af august, da han er dybt frustreret over ikke at kunne stille noget op.
Otte måneder. Så længe måtte 22-årige Nicklas Isaksen, der også er lastbilchauffør, vente på en godkendelse fra Færdselsstyrelsen, da han fik kørselsforbud og skulle aflevere sit kørekort til politiet, efter at have kørt for hurtigt i sin personbil. Han blev ikke frakendt kørekortet, og kunne derfor få det igen lige så snart, han havde været til en fornyet teori- og køreprøve. Men der skulle som sagt gå otte måneder, før det var muligt, da godkendelsen fra Færdselsstyrelsen lod vente på sig.
- Jeg mistede mit arbejde, mistede min indtægt, da jeg mistede kortet. Det har været tough times. I de otte måneder jeg ventede på godkendelsen, havde jeg fat i Færdselsstyrelsen syv gange på telefon og flere gange på mail, og jeg havde to vognmænd til at skrive til dem, at jeg havde arbejde, der ventede på mig. Men lige lidt skete der. De undskyldte for den lange sagsbehandlingstid, men sagde ellers at de ikke kunne gøre noget. På en skala fra et til 10, der røg min frustration sgu op på en 11’er, lød det fra Nicklas Isaksen, da Lastbil Magasinet talte med ham i begyndelsen af august.
Hos Færdselsstyrelsen erkender de, at der er et problem.
- Sagsbehandlingstiderne på kørekortområdet – herunder også i forbindelse med generhvervelse – ér for lange, og derfor har vi også et stort fokus på, at sagsbehandlingstiden skal gøres så kort som muligt, så borgerne ikke oplever unødige gener, lyder det i en mail fra vicedirektør for kørekortområdet, Brian Paust Nielsen.
Færdselsstyrelsen overtog kørekortområdet fra politiet i oktober 2021, herunder alle igangværende sager.
- En sådan overdragelse stiller store krav til medarbejderne, der samtidig med at løse den konkrete opgave også skal arbejde i nye systemer og gennem ændrede sagsgange. Samtidig bliver alle sager behandlet individuelt, og der er stor forskel på kompleksitet i sagerne, afhængigt af om der f.eks. er helbreds- eller strafferelaterede hensyn at tage, oplyserBrian Paust Nielsen.
Han forklarer desuden, at Færdselsstyrelsen har gjort en række tiltag for at nedbringe de lange sagsbehandlingstider.
- Vi har blandt andet ansat flere medarbejdere, vi har udbudt overarbejde, og vi optimerer vores produktion løbende. Og så har vi begrænset vores telefontid for på den måde at frigive ressourcer til sagsbehandling. Heldigvis kan vi se, at det går fremad, og for nuværende behandler vi størstedelen af alle sager vedrørende generhvervelse af førerretten inden for fem måneder, fra Færdselsstyrelsen har modtaget sagen. Dertil sender vi blandt andet bekræftelsesbreve til borgerne ved modtagelse af deres ansøgninger, hvor vi oplyser om forventede sagsbehandlingstider på størstedelen af vores sager, slutter Brian Paust Nielsen sit svar.
Gustav Graff Rasmussen fik sit kørekort igen 23. august. Nu venter han på sit førerkort fra Færdselsstyrelsen, da de skulle bruge kørekortnummer (fra kørekortet han ikke havde red.) for at sende ham et nyt førerkort. Han håber at kunne genoptage sit arbejde som lastbilchauffør inden for de næste to uger, når førerkortet er kommet.