Scania

20. september 2019 - 02:27

App linkNu på Google Play

Vognmanden

25 år hos Scania

25 år hos Scania

Scania Danmark A/S’ adm. direktør Marcus Holm, 48 år, rundede 19. september sit 25-års jubilæum i Scania-koncernen. Foto: Scania

20. september 2019 - 02:27

Scania Danmark A/S’ adm. direktør Marcus Holm rundede i går, 19. september, sit 25-års jubilæum i Scania-koncernen.

Undervejs har han arbejdet inden for både udvikling og produktion og været vidt omkring i koncernens svenske og internationale afdelinger.

 

I de seneste to år har han stået i spidsen for det danske selskab og kan i en alder af blot 48 år se tilbage på et kvart århundrede med en meget alsidig Scania-karriere. Marcus Holm var tidligt klar over, at han ville forfølge en karriere inden for teknik, for han har altid interesseret sig for, hvordan ting er konstrueret og fungerer.

Trainee

Som nyuddannet civilingeniør, fra Chalmers Tekniske Universitet i Göteborg, fik han i 1994 en stilling som trainee i Scanias udviklingsafdeling, og han flyttede fra Göteborg til Scanias hjemmebane i Södertälje syd for Stockholm. Det har han aldrig fortrudt, for han kan i dén grad identificere sig med Scanias værdier og tekniske tilgang til udvikling og produktion af lastbiler og busser.

 

- I starten arbejdede jeg meget med udvikling af bl.a. motorkomponenter. Det gav en masse viden om Scanias grundlæggende motorteknologi og tekniske strategi, så da jeg efter nogle år blev tilbudt at komme til Scanias motorfabrik i Brasilien, sagde jeg ja tak. Her arbejdede jeg i et år med kvalitetsforbedringer hos Scanias sydamerikanske underleverandører, fortæller han.

Tilbage i Sverige fortsatte han inden for udvikling og produktion af motorer. Han har bl.a. været Teknisk chef med ansvar for indretning, ombygning og effektivisering af Scanias motorfabrik i Södertälje. Derfra gik turen tilbage til Brasilien som ansvarlig for Scanias motorproduktion i Sydamerika, og det førte ham videre til jobbet som overordnet ansvarlig gennem fire år for Scanias samlede chassis-, førerhus- og busproduktion i Sydamerika.

 

Førerhusfabrik

Kalenderen siger nu 2011, og Scania har taget fat på udvikling af en helt ny lastbilgeneration. Takket være sit brede kendskab til både udvikling og produktion bliver han bedt om at stå i spidsen for opbygning og udvikling af produktionsapparatet på Scanias førerhusfabrik i Oskarshamn på den svenske østkyst. Han accepterer udfordringen, og sammen med familien rykker Marcus Holm de godt 300 kilometer sydpå fra Södertälje. Her står han i de kommende seks år i spidsen for førerhus-produktionen til hele Scanias europæiske marked.

- Det var hårdt. Det var et milliard-projekt, hvor vi både skulle opretholde produktionen af førerhusene til det daværende modelprogram og samtidig udvikle og opbygge produktionsfaciliteter med nye presseværktøjer, nye svejserobotter, nye lakeringsfaciliteter osv. til de nye førerhuse. Samtidig skulle vi holde alle nyhederne hemmelige, så det var en både udfordrende og spændende tid, husker jubilaren.

 

Scanias nye lastbilgeneration blev introduceret for ca. tre år siden, og dermed var Marcus Holms mission i Oskarshamn slut. Han havde igen fået mod på at skifte karrierespor fra udvikling over produktion til salg, så da jobbet som adm. direktør på Scania Danmark blev ledigt, slog han til igen. De seneste to år har han stået i spidsen for Scanias importør- og forhandleraktiviteter i Danmark og er dermed kommet helt tæt på salg og kundekontakt.

Lang rejse

- De mange forskellige jobs har givet mig fantastiske muligheder for at lære Scania at kende indefra. Der stilles helt forskellige krav og arbejdes helt forskelligt i hhv. udviklings-, produktions- og markedsorganisationerne, så det har været en lang rejse og været utroligt spændende at få en så dyb indsigt på de forskellige områder i Scania, fastslår Marcus Holm.

 

Samtidig understreger han, at rejsen også har givet ham en meget bedre forståelse af sig selv som både tekniker og som leder.

 

- Ved at give sig selv nye udfordringer lærer man en masse om sine egne stærke og svage sider. Det giver en høj grad af selverkendelse, hvilket er uhyre vigtigt som leder. Jeg har stor respekt for det, som mine forgængere og Scania Danmarks medarbejdere har opbygget på det danske marked gennem mange år. Den danske organisation er præget af meget stor erfaring, stabilitet og medarbejdertilfredshed. Der er stor fokus på at udvikle medarbejderne samtidig med, at vi har formået at tiltrække kompetencer med nye indsigter udefra, og jeg håber på at kunne bidrage med yderligere at forstærke Scanias position i de kommende år, lyder det fra jubilaren.

Grøn omstilling

Derudover glæder Marcus Holm sig især til at bidrage til den grønne omstilling, som lastbil- og busbranchen er i fuld gang med, og som vil intensiveres i de kommende år.

 

- Scanias ambition om at spille en ledende rolle i omstillingen til et mere bæredygtigt transportsystem for både gods og mennesker er både vigtigt og spændende. Vi har allerede taget hul på arbejdet, og der bliver nok at tage fat på i de kommende år. Det ser jeg frem til at være en del af, fastslår han.

 

Hos Scania Danmark fejres topchefen med et internt morgenarrangement i Ishøj, og senere på året går turen til Södertälje, hvor han indtræder i Scania-koncernens legendariske ”Guldklub”, for medarbejder der er tilknyttet hovedkontoret. Den har efterhånden over 3.000 medlemmer, der alle har fejret mindst 25-års uafbrudt ansættelse i den internationale Scania-koncern.

Læst i alt:

40 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger