Sikkerhed

13. februar 2018 - 02:25

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Markant vækst i trafikken

13. februar 2018 - 02:25

 

Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at trafikken på hovedstadsområdets motorveje sidste år steg mellem 2 og 4 procent mange steder.

Således er trafikken på Motorring 3 ved Gladsaxe steget med 3,1 procent, og på Holbækmotorvejen øst for Roskilde var stigningen på 2,2 procent.

Det betyder, at trafikken samlet set – siden 2010 - er steget med i størrelsesordenen 37 procent på Holbækmotorvejen og cirka 40 procent på Motorring 3.

 

Generel udvikling

Dermed flugter væksten i Hovedstadsområdet fint med den generelle udvikling i trafikken på det hjemlige motorvejsnet. Den viser, at trafikanterne i 2017 kørte godt 31 procent flere kilometer på de danske motorveje, end de gjorde i 2010.

 

- Der er ingen tvivl om, at danskerne kører mere på motorvejene end nogensinde før. Det viser tallene klart. Og denne tendens slår altså også igennem i Hovedstadsområdet, siger trafikdirektør Niels Tørsløv, Vejdirektoratet.

- Denne udvikling skaber selvsagt trængsel på vejene, fordi et større antal bilister skal deles om pladsen. Det betyder, at risikoen for trængsel og kø bliver større. Men det giver også nye udfordringer for os i Vejdirektoratet, fordi vi har en stor opgave med at sørge for, at vi hele tiden udnytter den eksisterende kapacitet på vejene bedre og mere intelligent, så trafikanterne ikke spilder for meget tid med at sidde i kø. Det sker blandt andet ved at afprøve nye løsninger med kørsel i nødspor, nye dynamiske krydsløsninger, flytbare autoværn og skarpere trafikinformation.

Bedre økonomi, flere i job

Blandt hovedårsagerne til den stigende trafik kan nævnes den generelle fremgang i økonomien, øget beskæftigelse, større privatforbrug samt voksende samhandel med udlandet. Samtidig har bilsalget ligget rekordhøjt i de senere år.

 

Desuden viser målinger, at når der åbnes nye motorvejsstrækninger, så flyttes en del af trafikken fra de mindre veje over på motorvejene. Det sparer rejsetid for trafikanterne, men bidrager også til den støt stigende trafik på det overordnede vejnet.

Sikkerhed

- Vi kan se, at trafikanterne vælger motorvejene, når de kan. Det er godt for trafiksikkerheden, eftersom motorvejene generelt er de mest sikre veje at køre på, men det giver os udfordringer med at håndtere den voksende trafik, forklarer Niels Tørsløv.

 

Udfordringerne bliver ikke mindre af, at trafikstigningen på visse motorvejsstrækninger ikke er spredt jævnt ud over hele dagen men er stærkest i de tidsrum, hvor der i forvejen er mest travlt ude på vejene - nemlig myldretiderne.

 

- Trafikken i myldretiderne udgør en særskilt udfordring, fordi den stiger kraftigst og dermed lægger et ekstra pres på de travleste motorveje. Konsekvensen er, at vi får mere uforudsigelige rejsetider i spidsbelastnings-tidspunkterne om morgenen og om eftermiddagen - simpelthen fordi der kun skal ganske små forstyrrelser til at skabe køer og sætte trafikken i stå i lang tid, forklarer Niels Tørsløv.

Fakta udvikling

Antallet af kørte kilometer på motorvejsnettet steg med 4,1 procent i 2017. Dermed er trafikken steget med over 31 procent på de hjemlige motorveje siden 2010.

34 procent af den samlede bilkørsel i Danmark foregår på motorvejsnettet.

 

Den økonomiske vækst og stigende aktivitetsniveau i samfundet giver mange steder en stærk vækst i myldretidstrafikken på centrale motorvejsstrækninger.

 

Personbilparken er vokset med 19 procent fra 2010 – 2017.

Læst i alt:

8 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger