Sikkerhed

23. februar 2018 - 02:50

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Trafik steget over 30 procent

23. februar 2018 - 02:50

Danskerne kører mere på motorvejene end nogen sinde før. Siden 2010 er trafikken på det danske motorvejsnet steget med over 30 procent. Det skaber risiko for trængsel og uforudsigelige køer på vejene, melder Vejdirektoratet.

 

Blandt hovedårsagerne til den stigende trafik er den generelle fremgang i økonomien, øget beskæftigelse, større privatforbrug samt voksende samhandel med udlandet. Samtidig har bilsalget ligget rekordhøjt de senere år. ​

 

Skaber trængsel

”Der er ingen tvivl om, at denne markante stigning, som vi oplever år efter år på det overordnede vejnet, skaber trængsel – simpelthen, fordi der er flere bilister, der skal deles om pladsen. Det betyder også, at risikoen for uheld og kø bliver større i takt med, at trafikken vokser, og flere motorveje nærmer sig deres kapacitetsgrænse,” siger trafikdirektør i Vejdirektoratet Niels Tørsløv.

Han fortsætter:

”Det skaber selvfølgelig nye udfordringer for os i Vejdirektoratet med at sørge for, at vi hele tiden udnytter den eksisterende kapacitet på vejene bedre og mere intelligent, så trafikanterne ikke spilder for meget tid med at sidde i kø. Det sker blandt andet ved at afprøve nye løsninger og indretning af vejene, som for eksempel forsøg med kørsel i nødspor, dynamisk ruderanlæg og mobilt autoværn.”

 

Nye veje flytter trafik

Desuden viser målinger, at når nye motorvejsstrækninger åbner, så flytter en del af trafikken fra de mindre veje over på motorvejene. På den måde sparer trafikanterne tid, men det bidrager også til den støt stigende trafik på det overordnede vejnet.

 

”Vi kan se, at trafikanterne vælger motorvejene, når de kan. Det er godt for trafiksikkerheden, eftersom motorvejene generelt er de mest sikre veje at køre på, men det giver os udfordringer med at håndtere den voksende trafik,” forklarer Niels Tørsløv.

Mest i myldretid

Udfordringerne bliver ikke mindre af, at trafikstigningen ikke er spredt jævnt ud over hele dagen, men er stærkest i de tidsrum, hvor der i forvejen er mest travlt ude på vejene - nemlig myldretiderne.

 

”Trafikken i myldretiderne udgør en særskilt udfordring, fordi den stiger kraftigst og dermed lægger et ekstra pres på de travleste motorveje,” forklarer Niels Tørsløv.

 

 ”Konsekvensen er, at vi får mere uforudsigelige rejsetider i spidsbelastnings-tidspunkterne om morgenen og om eftermiddagen - simpelthen fordi der kun skal ganske små ulykker eller hændelser til at skabe køer og sætte trafikken i stå i lang tid.”

Fakta

Nogle af de største stigninger ses på motorvejsstrækninger i Hovedstadsområdet, Trekantområdet og ved Aarhus. Åbning af Silkeborgmotorvejen giver kraftig vækst i trafikken på motorvejen mellem Herning og Aarhus.

På Vejlefjordbroen er trafikken i myldretidstimerne steget med 40 – 45 % mens trafikken midt på dagen kun er steget med 25-30 %. På Holbækmotorvejen ved Taastrup, hvor trafikken i myldretidstimerne stiger typisk med over 40 %, mens trafikken midt på dagen er steget med 25-30 %

Personbilparken er vokset med 19 % fra 2010 – 2017.

 

Bt

 

Læst i alt:

14 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger