Sikkerhed

5. september 2017 - 02:40

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Vognmænd: Større indsats mod ulykker

5. september 2017 - 02:40

Regeringens forhandlingsudspil til finansloven for 2018 fokuserer ikke på aktuelle trafiksikkerhedsproblemer, mener DTL – Danske Vognmænd, der efterlyser større fokus på en af tidens mest omdiskuterede ulykkesformer i trafikken.
Højresvingsulykken.


Billedet er det samme hver gang, ulykken sker: Omtale i pressen, hektisk aktivitet på de sociale medier, krav om handling, krav om omfattende teknologiske løsninger, krav om afskaffelse af lastbiler, omtale i fjernsynsshow med ofre og ”gerningsmænd”. Herefter – stilhed. Indtil næste ulykke, lyder det fra DTL.

 

I år er fire cyklister ind til nu dræbt i højresvingsulykker. Tallet endte på syv sidste år.

DTL – Danske Vognmænds adm. direktør Erik Østergaard:

 

- Skal vi videre med den her sag, bliver man nødt til at behandle hver eneste ulykke i dybden for at lære mere om de hændelsesforløb, hvoraf man kan uddrage noget fælles for alle ulykker. Vi har behov for, at man politisk afsætter penge til indsamling af grundig viden om hver enkelt ulykke – og til at dele denne konkrete viden med branchen og andre myndigheder. Det savner vi i dag, og vi savner endnu mere fokus på sagen i form af kampagner. Og så savner vi, at dette kommer ind som fast element i Folkeskolens trafikundervisning.


Viden, kampagner, undervisning
Erik Østergaard peger derfor på, at der på finansloven for 2018 og fremover bør afsættes særlige penge til bekæmpelse af højresvingsulykker. Herunder også penge til, at den særlige højresvingsgruppe under Færdselsstyrelsen kan foretage mere konstruktivt og målrettet arbejde.

Højresvingsgruppen har eksisteret i mere end 10 år og består af repræsentanter fra Færdselsstyrelsen, politiet, Cyklistforbundet, bilimportørerne, Rådet for Sikker Trafik, Vejdirektoratet, vognmandsbranchen og Retsmedicinsk Institut. Her mødes man et par gange om året for en erfaringsudveksling.


Erik Østergaard:

- Vi ser gerne, at man går lidt mere metodisk til værks, og at man i øvrigt får lavet en plan for hyppigere og mere slagkraftige kampagnefremstød for at tiltrække opmærksomheden hos de berørte trafikanter. Det koster noget på kontoen, men det er ikke noget, der lægger samfundet ned. I øvrigt får samfundet hver sparet ulykke betalt tilbage i sparede hospitalsomkostninger og færre ødelagte liv. Mere viden, flere kampagner og målrettet undervisning – det er nøgleordene.


DTL's adm. direktør gør opmærksom på, at branchen gennem 15 år selv har taget ansvar for undervisning af skolebørn i hovedparten af landets skoler ved projektet "Trafiksikkerhed i Øjenhøjde".
Her har over 100.000 børn gennem årene lært om færden omkring de store lastbiler og forholdsreglerne, man skal tage, når lastbilen skal svinge til højre.

Initiativet er taget af DTL – Danske Vognmænd sammen med samarbejdspartnerne Volvo Trucks, Danske Fragtmænd, Energiselskabet Ok, 3F, Codan Forsikring og Børneulykkesfonden.


Branchens initiativ understøttes i disse år af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Læst i alt:

7 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger