23948sdkhjf

Stort fald i tyveri fra last- og varebiler

Det skal være så bøvlet som muligt at være tyv med hang til at stjæle fra last- og varebiler.

Derfor mødte kriminalpræventive betjente fra Syd- og Sønderjyllands Politi onsdag fra morgenstunden op i byggemarkeder i Esbjerg for at komme med tips til, hvordan håndværksbranchen bedst muligt beskytter sig mod lange fingre.

Og på en varm solskinsdag midt i ugen bliver et par uniformerede betjente med gode råd og hjælp på blokken taget godt imod.

Det var byggemarkederne Bygma og Steff-Byg i Esbjerg, der fik besøg af sikringsrådgiver Michael Skaarup og specialkonsulent Christian Østergård fra ved Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

»Vi gør det her i et håb om at kunne råbe håndværkerne op. Ved at møde dem der, hvor de er, tror vi på, at budskabet kommer bedre ud. Der er sket et stort fald i antallet af tyverier fra last- og varebiler, hvis vi ser på samme periode sidste år, så det er positivt. Men der er stadig rum for forbedringer,« forklarer Christian Østergård.

De syv første måneder af 2018 er der blevet anmeldt 124 tilfælde af tyverier fra last- og varebiler i Syd- og Sønderjyllands politikreds. Tallet for årets første syv måneder af 2016 var 175. I 2015 blev der anmeldt 115 tyverier fra januar til og med juli måned. Der er ingen tvivl om, at det går den rigtige vej, for ser vi tilbage til 2011, var tallet helt oppe på 524. Men heldigvis er tallet faldet jævnt.

»Det, tyvene primært går efter, er kostbart værktøj fra varebiler. Og det er ikke kun ærgerligt og dyrt at miste værktøjet, det kan også komme dertil, at håndværkeren mister kunder, fordi han skal undvære sin varebil i flere dage og ikke kan levere til tiden, og kunden så vælger en anden til opgaven. Ansvaret for at passe godt på tingene ligger hos den enkelte. Men ved en fælles indsats, kan vi få bragt antallet af tyverier endnu længere ned,« siger Christian Østergård.

- Vi kan ikke reagere på mørketal

Ved at parkere strategisk, have øjne på bilen, altid efterlade den aflåst, undgå at have adgang fra førerkabinen til bagagerum, benytte garage hvis det er muligt og altid - som i ALTID - undgå at have synlige værdigenstande liggende i førerkabinen.

»Chauffører og håndværkere ved godt de her ting. Det er min helt klare opfattelse. Men det hjælper at få opfrisket de gode råd ind i mellem. Vi vil hellere ”forebygge end helbrede”, og vi kan ikke være til stede ved samtlige last- og varebiler i landet eller løse det alene. Det er et langt sejt træk, vi kan løse i samarbejde med branchens folk,« siger Christian Østergård.

Han understreger, at der kan gemme sig mange flere tyverier fra last- og varebiler end det tallene viser. Der er nemlig tilfælde, der aldrig finder vej til politiets anmeldelsesblok, men Christian Østergård ser ingen grund til at tro, at mørketallene skulle være anderledes i 2018 end sidste år. Det kan være fordi, værdien af det stjålne falder under selvrisikoen, og så ser forurettede ingen grund til at anmelde tyveriet til politiet.

Men det nytter ikke noget, mener specialkonsulenten.

»Vi kan ikke reagere på mørketal. Derfor opfordrer vi alle til at anmelde alt tyveri fra deres last- og varebil, hvis det sker,« siger han.

De gode råd og tips:

- Tøm så vidt muligt bilen for værdifuldt værktøj

- Parker, så adgang til bilen er gjort besværlig

- Skærm varerummet mod nysgerrige blikke

- Gør det svært at komme fra førerkabinen og ind i varerummet

- Parker altid bilen, hvor der er lys, trafik og mennesker

- Mærk værdifuldt værktøj og udstyr

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078