Tekniske nyheder

16. oktober 2018 - 02:30

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Forsøg: Robotter leverer varen til døren

16. oktober 2018 - 02:30

Transportminister Ole Birk Olesen (Liberal Alliance) får opbakning fra Regeringens og Dansk Folkepartis transportordførere til at udarbejde en forsøgsordning for små selvkørende leverancerobotter.

De langsomt kørende enheder, med en forventet hastighed på omkring 6 km/t, vil skulle færdes blandt fodgængere, og de omfattes ikke af den igangværende forsøgsordning for selvkørende biler, hvorfor der er behov for en særskilt og mere lempelig forsøgsordning.

 

I dag er det ikke tilladt at bruge selvkørende enheder på færdselslovens område, for eksempel til udbringning af varer i byerne. Forbrugere og virksomheder kan få stor fordel af selvkørende leverancer, og den nye type køretøj er allerede forsøgsvis i trafikken i flere udenlandske storbyer.

Ændrer færdselslov

Ministeren får samtidigt opbakning fra de samme transportordførerne til at ændre Færdselsloven, der tillader en forsøgsordning for små selvkørende leveranceenheder på fortovene i Danmark. De selvkørende enheder beskrives som en langsomt selvkørende robot, der eksempelvis kan levere mad, dagligvarer og medicin direkte til forbrugerens dør.

 

Ole Birk Olesen:

- Jeg mener, at markedet og teknologien er klar til, at vi på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde kan afprøve små selvkørende leveranceenheder i Danmark. Så jeg er glad for, at vi er enige om at gå videre med udarbejdelsen af en forsøgsordning. De selvkørende enheder kan stå for levering til døren af for eksempel mad, dagligvarer og medicin i byerne og dermed reducere bykørslen med varebiler og lignende. Det vil gøre leverancer billigere for forbrugerne, gavne miljøet og mindske trafikstøjen i byen.

Hvem har ansvaret

En forsøgsordning vil blandt andet indeholde regler for fartbegrænsning, vægt og dimensioner, hvem der har ansvaret, hvis enheden er impliceret i en ulykke, forsikring og erstatningsansvar.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet undersøger og fastsætter nu rammerne for en sådan forsøgsordning.

Læst i alt:

27 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger