23. oktober 2020 - 01:47

App linkNu på Google Play

Trucker-kendis udsat for groft bogkup

Trucker-kendis udsat for groft bogkup

Præsidenten, som vi kender ham. Portrætbogen om ham fik dog bestemt ikke "thumbs up"...

23. oktober 2020 - 01:47

Rasmus Haargaard

Remi Erik Bergen har været lastbilchauffør i mere end et halvt århundrede, og han har historier nok at fortælle. Han er i offentligheden bedre kendt som Mr. President – og som trucker-koryfæ og musiker var han med til at skabe den danske trucker-kultur, der kulminerede op gennem 80’erne og stadig er rodfæstet i brede kredse af den danske lastbilbranche.

 

Det kunne derfor virke logisk, da der udkom en bog om Erik Bergen med titlen “Mr. President – on the road”. I bogen bliver Erik Bergen interviewet, og han fortæller om sit liv, musikkarrieren, samt en masse anekdoter fra tiden som lastbilchauffør og truckernes frontfigur.

 

Bogen har bare ét stort problem:

Den bygger på en løgn.

 

»Jeg har sgu ikke udgivet nogen bog,« siger Erik Bergen til Lastbil Magasinet.

 

Erik Bergen slår fast, at han aldrig har stillet op til interview eller på anden måde medvirket til at lave den bog, der på bagsiden ellers præsenteres med ordene “Her kommer hans egen historie”.

Konen så det først

»Det var lidt af et tilfælde, at jeg fandt ud af, at der var udkommet en bog om mig. En morgen, hvor min kone er på fjæsbogen (Facebook, red.), så spørger hun mig, om jeg har udgivet en bog. Men nej, det kendte jeg ikke noget til,« fortæller Erik Bergen.

 

Kort efter taler han med en kollega, som bekræfter, at der rent faktisk er udkommet en bog. Og han får også selv anskaffet sig et eksemplar.

 

»Hvad søren var nu det? Det var jeg ikke så glad ved,« siger Erik Bergen.

 

Vred over at se sig selv på forsiden af og ”interviewet” til en bog, han ikke kendte til, meldte Erik Bergen klart ud til venner og kollegaer og via Facebook, at han ikke havde noget med den bog at gøre, og at der var tale om et fupnummer.

»Jeg fik mange reaktioner, og der var mange af mine venner, der blev overraskede over, at det ikke var en bog, jeg selv havde udgivet. Og de gav udtryk for, at så ville de i hvert fald ikke købe den, når der bare var nogen, der ville berige sig på at bruge mit navn. Og den opbakning var jeg da glad for,« fortæller Erik Bergen.

 

Mystisk forfatter

 

Bogens forfatter er angivet til at være Janus Hoffmann. Lastbil Magasinet har uden held forsøgt at få kontakt til Janus Hoffmann – og faktisk heller ikke været i stand til at fastslå, om han eksisterer.

 

Bogen er udgivet af forlaget Hyldebæk Bureau i Frederiksværk. Her afviser forlægger Allan Vendeldorf at have været involveret i bogens tilbliven – men efter den første korte telefonsamtale med Lastbil Magasinet har Allan Vendeldorf hverken besvaret opkald, sms’er eller emails fra Lastbil Magasinet.

»Jeg fik et udkast til en forlagskontrakt tilsendt fra Allan Vendeldorf i sommeren 2018 med forslaget om at skrive en bog, men det var jeg ikke interesseret i. Så jeg reagerede ikke på det, og fra min side var det sådan set gået i glemmebogen. Når vi ikke har lavet en aftale, bliver der jo heller ikke udgivet noget. Så jeg kendte ikke noget til det, da der pludselig udkom en bog,« forklarer Erik Bergen.

 

Har du talt med eller hørt noget fra forfatteren eller forlaget siden dengang?

 

»Nej. Og jeg har heller ikke i sinde at henvende mig til forfatteren, hvad han end måtte kalde sig.«

Stjålne fotos og citater

Bogen udkom i slutningen af 2019 og blev i første omgang solgt online via forlaget Hyldebæk Bureau. Salget blev tilsyneladende indstillet igen, efter at Erik Bergen offentligt protesterede imod udgivelsen. Siden har han forsøgt at få hoved og hale på sagen, men uden de store fremskridt.

 

»Jeg har fået sat en advokat på sagen. Men det går lidt trægt, for det er lidt svært at få fat i ham (forlægger Allan Vendeldorf, red.) og få styr på det,« fortæller Erik Bergen.

 

Advokaten har han fået via Dansk Musikerforbund, hvor Erik Bergen stadig er medlem. Bogen ”Mr. President – on the road” er nemlig bl.a. illustreret med billeder af pladecovers fra Mr. Presidents udgivelser igennem årene. Dertil kommer en lang række af Erik Bergens private fotos.

»Man kan jo ikke bare tage de billeder, uden at der er givet lov til det. Og jeg har sgu ikke givet lov til det. Han har tyvstjålet hele lortet. Og der er også nogle andre billeder, han må have taget fra aviser og blade, hvor jeg har givet interviews igennem tiden, og jeg ved, at de heller ikke har givet lov til det.«

 

»Jeg ved heller ikke, hvor forfatteren har alle de citater og oplysninger om mig fra. Det står jo som om, han har talt med mig til bogen, men det må være noget, han har fundet på nettet og i gamle interviews. Der er mange ting i den bog, der ikke hænger sammen,« siger Erik Bergen.

Hvor mange der har nået at købe bogen, og hvor stort oplaget er, kan vi foreløbig ikke få opklaret. I bogens kolofon fremgår det, at den er blevet støttet af FDE Fonden, Medie- og Kulturfonden under 3F, samt Frode Laursen.

 

»Jeg kan se, at der er flere, der har givet penge til projektet. Men jeg har sgu aldrig fået en krone,« konstaterer Erik Bergen.

 

Hvornår kommer bogen?

 

Et spørgsmål, som 76-årige Erik Bergen flere gange er blevet mødt med i de seneste år, er netop: Hvornår kommer der en bog om Mr. President? Altså præsidentens egen udgave…

 

»Hvis jeg når det, inden jeg stiller træskoene, så vil jeg rigtig gerne lave en bog med nogle rigtig gode billeder og fortælle lige fra A til Z i alle detaljer.«

»Det ville nok fylde mere end Lademanns Leksikon. Men selvfølgelig kunne det blive en interessant bog. For jeg har oplevet rigtig meget. Og der er mange af mine venner og buddies, der spørger til det,« siger Erik Bergen.

 

»Jeg har sådan set lyst til at lave en bog, men hvornår jeg skal gå i gang med den, har jeg lidt svært ved at overskue lige nu.«

Læst i alt:

5753 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger