9. oktober 2018 - 01:44

App linkNu på Google Play

Tunnel klar til førerløse lastbiler

9. oktober 2018 - 01:44

Bygherreselskabet Femern A/S er i gang med at kortlægge, hvordan Femern-tunnelen kan understøtte de nye muligheder, som selvkørende biler og lastbiler giver.

 

»Mange af vores kunder kommer til at sidde i selvkørende biler og lastbiler. Dét kan vi drage fordel af, fordi den førerløse teknologi kan optimere brugen af tunnelen,« siger Peter Henningsen, der er designmanager for installationer hos Femern A/S.

 

Den teknologiske udvikling giver blandt andet mulighed for bedre udnyttelse af kapaciteten på vejene og forbedret trafiksikkerhed i den 18 km lange tunnel. Tunnelen bliver en oplyst og simpel vejstrækning uden modkørende og kryds- eller sammenfletninger og er dermed ideel for selvkørende biler.

 

»Vi følger især udviklingen indenfor avanceret kommunikation mellem køretøjer og infrastruktur, så vi kan få tunnelen til at kommunikere med køretøjerne, når teknologien er klar,« fortæller Peter Henningsen.

Dén teknologi gør det muligt for tunnelen at sende relevant trafikinformation direkte ind til de førerløse biler, så personerne i de førerløse biler ikke skal bekymre sig om kørslen.

 

»Der er mange fordele ved at integrere og omfavne ny teknologi. Men det vigtigste er selvfølgelig, at det øger sikkerheden,« siger Peter Henningsen.

 

I selve designet af Femern-tunnelen er der taget hensyn til, at den teknologiske udvikling går lynhurtigt, og at det i dag er svært at forudse præcis hvilke teknologier, der skal anvendes i fremtiden. Særlige kælderetager under dele af tunnelens vejbaner rummer tunnelens teknisk udstyr, og det gør det lettere at vedligeholde og udskifte udstyr og trafikstyringssystemer i takt med at ny teknologi bliver tilgængelig.

»Mens tunnelens betonkonstruktioner holder i mindst 120 år, udvikler teknologien sig jo hele tiden. Derfor indretter vi tunnelen, så den også langt ud i fremtiden kan integrere og udnytte den nyeste teknologi,« siger Peter Henningsen.

Læst i alt:

580 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger