7. august 2018 - 01:46

App linkNu på Google Play

Nummerplader: Der stjæles for mange

7. august 2018 - 01:46

På trods af strengere lovkrav til fastgørelsen, bliver der stadig stjålet for mange nummerplader. I november 2015 blev kravene til fastgørelse af nummerplader skærpet. De skærpede krav betyder, at alle personbiler skal have skruet nummerpladen fast, mens det for lastbiler blot er nok at nummerpladen er ”forsvarligt fastgjort”.

 

Men det gør arbejdet for nemt for langfingrede sjæle, der har set sig varm på en lastbils nummerplade.

 

Det mener specialkonsulent ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Christian Østergård. Han så gerne, at det blev langt mere besværligt at stjæle nummerplader fra de tunge køretøjer.

 

»Vognmændene har i forvejen mange ting at tænke på, så det kunne være en idé at forhandlerne tog problematikken op og var dem, der kom med de gode råd til, hvordan man som vognmand sikrer sig mod nummerpladetyveri,« siger Christian Østergård.

De friske tal fra en af landets politikredse, Syd- og Sønderjyllands Politi, viser et minimalt fald i antallet af nummerpladetyverier fra person- vare- og lastbiler. Og det ærgrer Christian Østergård, der havde håbet på et mere markant fald i kølvandet på de skærpede lovkrav.

 

»Ser vi på de første syv måneder af 2018, er tallet 346, mens det i samme periode sidste år var på 351. Og i 2016 var tallet 397. Selvom der er sket et lille fald, er 346 for mange, hvis du spørger mig. Hvis vi skal have tallet yderligere ned, så skal det gøres mere bøvlet at være nummerpladetyv,« siger Christian Østergård.

 

Og for at gøre dette, behøver man hverken investere mange penge eller mange timer i at bevæge sig over minimumskravet om ”forsvarligt fastgjort” og dermed opnå en bedre sikring af nummerpladen.

I 2014 udgav Syd- og Sønderjyllands Politi, Erhvervenes Hus Aabenraa, ITD og Det Kriminalpræventive Råd den stadigt meget nyttige sikringsmanual. Heri er beskrevet, hvordan man nemt og billigt besværliggør nummerpladetyvens arbejde:

 

»Der stjæles mange nummerplader fra lastbiler og trailere, og megen kriminalitet, herunder brændstoftyveri, bliver begået med brug af køretøjer med stjålne nummerplader. I dag er mange nummerplader blot knappet på i en ramme, og pladerne stjæles let på få sekunder. Det er let og billigt at gøre det svært for nummerpladetyven. Virksomheden skal blot skrue og/eller lime nummerpladerne fast. Skruerne skal forsynes med en plastikhætte i rette farve. Lim også plastikhætterne til skruerne fast som en ekstra sikring. Hos nummerpladeoperatører eller ved et af SKATs motorcentre kan der hentes skruer og plastikhætter. På SKATS hjemmeside under ”Stjålne og mistede nummerplader” findes vejledningen: ”Sådan sætter du dine nummerplader fast”.«

 

- Det skal ikke være for vores skyld

 

Det koster 1380 kroner at få et nyt sæt nummerplader til sin lastbil, hvis de bliver stjålet. Men det er ikke kun den ekstra udgift, der er ærgerlig for vognmanden. Også tiden det tager at anmelde og risikoen for at de stjålne nummerplader misbruges sætter vognmanden på overarbejde.

 

Der har været eksempler på, at stjålne nummerplader er sat på varebiler, der blev brugt ved en række indbrud. Det besværliggør efterforskningen for politiet, når der bruges stjålne nummerplader.

 

Hvorvidt nummerpladerne på lastbiler er ”forsvarligt fastgjort” i henhold til ordlyden i det skærpede lovkrav, der trådte i kraft 15. november 2015, undersøger politiet ikke nærmere ved en anmeldelse om tyveri af nummerplader.

 

»Vi sparker ikke til en vognmand, der ligger ned. Det er ikke for politiets skyld, at nummerpladerne skal sættes godt fast. Det er for vognmændenes egen skyld, så de i videst muligt omfang slipper for det besvær, der følger med nummerpladetyveri,« slutter Christian Østergård.

- Fra den 15. november 2015 skal nummerplader være solidt monteret på køretøjet med henblik på at modvirke, at nummerplader tabes eller kan fjernes uden brug af værktøj. Nummerplader på person- og varebiler skal fæstnes med mindst to skruer eller bolte, hvorimod det er valgfrit, om nummerplader på andre køretøjer fæstnes med skruer eller bolte. (skat.dk)

Læst i alt:

460 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger