Uddannelse

9. maj 2022 - 01:45

App linkNu på Google Play

Nu kan man blive disponent hos Tradium

Nu kan man blive disponent hos Tradium

9. maj 2022 - 01:45

På Tradium i Randers udbyder man fra august disponentuddannelsen som en overbygning på chauffør og lageruddannelsen.

 

Når sommeren lakker mod enden – nærmere bestemt den 22. august – begynder det første hold på disponentuddannelsen på Tradium i Randers. Tradium har valgt at udbyde uddannelsen, fordi både elever og virksomheder har efterspurgt muligheden.

 

Et af de firmaer, der har medarbejdere med på første hold, er Bach og Pedersen Fragt A/S i Randers.

 

- Vi har både en voksenlærling og en af vores unge medarbejdere med på holdet. Voksenlærlingen er faglært chauffør for flere år siden, mens den unge, der lige er færdiguddannet på lager- og terminaluddannelsen på Tradium, gerne vil læse videre. Vi har generelt mange lærlinge, og det ser vi som et samfundsansvar. Men det er også værdiskabende for både virksomheden og for medarbejderen at få en uddannelse – vi gør medarbejderen glad, og som virksomhed får vi med flere uddannede medarbejdere større fleksibilitet i dagligdagen. Hvis nogen er syge, eller der er ferie, er der flere, der kan dække for hinanden. Det betyder meget i en virksomhed som vores, fortæller Karina Dybbøl Jørgensen, der er HR-manager hos Bach og Pedersen Fragt A/S.

Værktøjer der skaber overblik

Disponentuddannelsen er en overbygning – et såkaldt ”trin tre” – på en lager- eller chaufføruddannelse. Som overbygning til en lageruddannelse får man nogle kompetencer til at være leder for sig selv og blive en af dem, der går forrest i gruppesammenhænge. Som overbygning til en chaufføruddannelse lærer man om beregning og planlægning af kørselsdelen. Man kan også sidde med økonomiberegninger, hvor man har lært om lovgivning nationalt og internationalt.

 

- Disponentuddannelsen er ikke en lederuddannelse, men man får ledelsesværtøjer, der er anvendelige i hverdagen. Det er for eksempel i forhold til at have overblik over at afvikle et møde. Det kan også handle om ressourcefordeling af medarbejdere – hvor mange der skal bruges i de enkelte projekter eller afdelinger. Derfor skal man nærmere se disponenten som en procesinstruktør eller en koordinator, der kan have ejerskab over egne projekter i virksomheden, fortæller Merete Karild, der er faglærer på uddannelsen.

Andre elementer i uddannelsen handler om logistik og planlægning, økonomi, fremmedsprog og korrespondance. Fremmedsprogene kommer ind, hvis en virksomhed f.eks. har kunder i udlandet. Her er det vigtigt at kunne fagtermer på engelsk for at håndtere mailkorrespondance til udlandet.

 

- Disponentuddannelsen kan være en rigtig god vej for en medarbejder fra gulvet til virksomhedens kontor, hvor de kan sidde med planlægning. Det rummer den store fordel, at virksomheden vil få en medarbejder på kontoret, der kender virksomheden rigtig godt, fortæller Merete Karild.

Egne projekter i virksomheden

Eleverne på disponentuddannelsen skal have en lærekontrakt med deres virksomhed, mens de er på uddannelse. Det er også individuelle opgaver i elevens egen virksomhed, som de skal arbejde på med de redskaber, de får i løbet af uddannelsen.

 

- Eleverne skal kigge på noget, de kan optimere i deres egen virksomhed. Der kan være tale om case-opgaver, hvor de gennem rollespil arbejder med, hvordan man løser en konflikt på arbejdspladsen. Det kan også handle om at beskrive den arbejdsgang, man har i virksomheden eller en case, hvor man som værkfører skal afvikle en sygefraværssamtale, hvor de skal lære at forberede sig til, indkalde til og afvikle mødet, fortæller Merete Karild.

 

Mens den praktiske del af uddannelsen ligger ude i virksomheden, er uddannelsesforløbet på Tradium teoretisk og projektorienteret.

Fakta:
Disponentuddannelsen er en overbygning, og det kræver derfor et svendebrev indenfor lager- eller chaufførområde for at blive optaget på uddannelsen.

For at sende medarbejdere på disponentuddannelsen, skal virksomheden godkendes som praktiksted. Er man ikke godkendt, kan Tradiums konsulent hjælpe med godkendelsesprocessen.

Læst i alt:

1030 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger