Uddannelse

15. marts 2019 - 02:30

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Ordblind 20-årig godt på vej til chaufførjob

15. marts 2019 - 02:30

Forestil dig at du som ung voksen pludselig bliver i stand til at kunne skrive beskeder og e-mails, forstå fagtekster og lave skriftlige opgaver. Tænk pludselig at kunne udføre den basale kommunikation, som mange mennesker tager for givet hver eneste dag.

 

Det blev virkeligheden for 20-årige Nicklas Juel Jensen fra Store Heddinge, da han begyndte på grundforløbet som vejgodschauffør på EUC Sjælland. På erhvervsuddannelsen får han en IT-rygsæk og modtager undervisning i de hjælpeværktøjer, der eksisterer for ordblinde. Det har forandret hele Nicklas Juel Jensens hverdag. Lige pludselig kan han ting, der tidligere var meget svære.

It-rygsæk

Ikke kun i skolen men også privat får han stor hjælp af sin IT-rygsæk. Nu kan han uhæmmet skrive med sine kammerater uden at være bange for, at de ikke forstår hans sprog. Han har også fået installeret programmet TeamViewer på computeren og på sin telefon. Her indtaler han, hvad han vil sige, og det bliver automatisk oversat til skrift, der er klar til udskrift.

 

Tiden i folkeskolen var svær for Nicklas Juel Jensen. Flere forskellige skole- og lærerskift betød, at han ikke fik den nemmeste start på sin efterfølgende ungdomsuddannelse. Det var først i forbindelse med et forløb på Fremtidslinjen i Køge, at det blev opdaget, at den nu 20-årige er ordblind.

Vognmand: Ingen hindring

Efter folkeskolen fik Nicklas Juel Jensen kontakt til transportfirmaet Frede Andersen & Søn i Næstved. De søgte en vejgodschaufførelev, og Nicklas Juel Jensen kom til samtale, hvor vognmanden forsikrede ham om, at hans ordblindhed ikke var – og er - en hindring for at blive uddannet som chauffør.

 

Transportfirmaet har flere ordblinde chauffører, uden at det giver problemer. For første gang i sit liv føler Nicklas Juel Jensen, at han bliver anerkendt og taget alvorligt. Og efter 14 dages praktik i vognmandsfirmaet, hvor begge parter lærte hinanden lidt bedre at kende, er den unge mand nu tilbudt en læreplads.

10- og 12-tal

Nicklas Juel Jensen har for nylig afsluttet sit grundforløb med et 10-tal i dansk og et 12-tal i naturfag. Han er gået fra at have følt sig utilstrækkelig til at tro på sig selv og sin fremtid. Om sine oplevelse på grundforløbet som vejgodschauffør, fortæller han:

 

- Det har været en utrolig positiv oplevelse. Her har jeg fået chancen for at bevise, at jeg kan noget. Ikke bare med mine hænder men også bogligt. Jeg har fået meget med i min rygsæk i form af viden, praktisk erfaring, kammeratskab og selvtillid. Det har været dejligt at blive mødt af lærere, der gider én og som gerne vil hjælpe. Nu ser jeg frem til at starte på hovedforløb, uden frygt for boglige fag.

Bevæbnet med nye hjælpemidler i bagagen, og støtte fra både erhvervsskolen og transportfirmaet, ser fremtiden meget anderledes ud for Nicklas Juel Jensen, der nu føler, at han sidder i førersædet.

Læst i alt:

42 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger