Uddannelse

13. september 2019 - 02:47

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Vognmænd og chauffører risikerer store bøder

Vognmænd og chauffører risikerer store bøder

13. september 2019 - 02:47

Mange varebilschauffører og vognmænd er ikke klar over, at de kan få store bøder, hvis de ikke opfylder krav om uddannelse og tilladelser, der fulgte med den nye lov om varebiler, lyder meldingen fra uddannelsescentret UCplus.

 

Loven indebærer, at vognmænd og chauffører skal tage en kortere uddannelse til varebilschauffør hvert femte år for lovligt at køre varevogn, og at vognmænd skal registrere og have udstedt varebilstilladelse til den enkelte varevogn.

På grund af lange ekspeditionstider hos Færdselsstyrelsen og for sent indsendte ansøgninger har Politiet indtil nu blot vejledt om den nye lov, men 1. oktober begynder Politiet at give bøder på op til 35.000 kr. ved manglende uddannelsesbevis eller tilladelse.

 

- Det er jo helt vildt

En af de vognmænd, der ikke kendte til de økonomiske konsekvenser af et manglende bevis eller tilladelse, er Adam Alsubeihi, der er selvstændig vognmand og chauffør. Han har netop været på chaufførkursus for at få bevis på sin uddannelse til varebilschauffør.

 

- Jeg anede intet om konsekvenserne af ikke at opfylde de nye krav. Det står ingen steder. Jeg fik det først at vide på kurset, fortæller Adam Alsubeihi, der især blev overrasket over bødernes størrelse.

 

- Det er jo helt vildt, at du kan få en bøde på 35.000 kr., hvis du som vognmand kører uden varebilstilladelse.

 

Han synes generelt, at det har været svært at finde information om den nye lov og dens betydning. En kunde fortalte ham ved et tilfælde om uddannelseskravene, der fulgte med loven.

 

- Det er ret indviklet at finde svar på, hvad den nye lov helt præcis betyder, synes jeg, lyder det også fra Adam Alsubeihi.

Stor vejledningsopgave

På uddannelsescentret UCplus, der blandt andet udbyder uddannelser til varebilchauffør, er man overraskede over, hvor massiv vejledningsopgaven har været i kølvandet på den nye lov.

 

Direktør Jakob Thykier, UCplus, forklarer:

- Vi bruger rigtig meget tid på at vejlede vognmænd og chauffører. Mange af de chauffører og vognmænd, vi har i telefonen og på kursus, er usikre på, hvad der gælder for dem, og de bliver overraskede over den økonomiske konsekvens af ikke at kunne fremvise de rette beviser eller tilladelser. I den kommende tid udbyder vi ekstra kurser for at kunne få så mange chauffører som muligt på uddannelse inden skæringsdatoen.

 

Fakta ny lov

Ny lov for varebiler blev vedtaget sidste sommer for at sikre mere ordnede forhold i branchen.

Vognmænd og chauffører skal gennemføre en kortere uddannelse hvert femte år for lovligt at måtte køre med varer, der vejer mere end 11 kg., i varebil - og godskørslen sker for fremmed regning.

 

Vognmanden skal ansøge, omregistrere og have udstedt varebilstilladelser til den enkelte varevogn og knytte varebilens registreringsnummer til varebilstilladelsesnummeret på virk.dk

 

Manglende uddannelse eller tilladelser udløser bøder på 8.000 - 35.000 kr. til vognmanden og op til 4.000 kr. til chaufføren

Loven trådte i kraft 1. juli, men Politiet har i perioden fra 1. juli til 30. september udelukkende vejledt om de nye regler og opfordret til at få varebilstilladelser, registreringer og varebilsuddannelsesbeviser på plads.

Politiet har oplyst, at myndigheden fra 1. oktober giver bøder ved manglende tilladelser og beviser.

Politiet har indkøbt kalibrerede og godkendte vægte med henblik på at kontrollere, at stykgodsets vægt ikke overstiger 11 kg.

Læst i alt:

1242 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger