26. maj 2021 - 08:18

App linkNu på Google Play

Varebilchauffører er uopmærksomme, ukoncentrerede og kører for stærkt

Varebilchauffører er uopmærksomme, ukoncentrerede og kører for stærkt

26. maj 2021 - 08:18

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har dybdeanalyseret 23 ulykker med varebiler for at kortlægge årsagerne til ulykkerne. I en ny rapport, der offentliggøres i dag, fremgår det, at varebilsførerens uopmærksomhed var medvirkende til, at det gik galt i over halvdelen af ulykkerne.

 

- Det er skræmmende, at varebilschauffører har så udbredt en mangel på opmærksomhed og koncentration, når de kører bil – og at der fortsat er tendens til at trykke speederen for hårdt i bund eller simpelthen sætte sig bag rattet, når man ved, at man er for træt til at køre. Jeg håber, at branchen vil benytte lejligheden til at granske deres transport, så chaufførerne får de pauser og hvil, der måtte være brug for, så de kan koncentrere sig om deres kørsel og den trafik, de kører i, så vi igen kan få de gode vaner og den rette adfærd tilbage på vejene. Ulykker med varebiler er ekstra alvorlige, og det handler om vores allesammens sikkerhed i trafikken, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Ulykkerne, hvor uopmærksomhed var afgørende, skete typisk på lange lige strækninger i enkle trafiksituationer, hvor varebilsføreren kørte op bagi et køretøj, der holdt stille eller kørte langsommere foran dem.

 

 - Vores analyser viser, at der i de fleste tilfælde var tale om uopmærksomhed i lang tid – det vil sige, at varebilsførerne i 10-20 sekunder havde deres opmærksomhed rettet mod andet end trafikken eller var faldet i staver, så de f.eks. overså bremselys forude, forklarer Havarikommissionens formand Rikke Rysgaard.

 

Flere forskellige forhold lå bag uopmærksomheden. Mindst fem varebilsførere var distraheret af mobiltelefonbrug eller andre ting, der ikke havde med kørslen at gøre. I flere tilfælde var træthed og oplevelsen af at køre i en meget enkel og forudsigelig trafiksituation sandsynligvis medvirkende til det nedsatte opmærksomhedsniveau. Enkelte førere havde opmærksomheden rettet mod at overhale og kørte risikovilligt.

Varebilsførernes træthed og hastighedsoverskridelser fik også alvorlige konsekvenser. Således har Havarikommissionens analyse vist, at træthed hos varebilsføreren havde en vis betydning for eller var direkte medvirkende årsag til otte af ulykkerne. Varebilsførerne var trætte, for eksempel fordi de kørte om natten, havde lange arbejdsdage eller havde sovet alt for lidt.

 

Derudover kørte 15 varebilsførere for hurtigt i forhold til hastighedsgrænsen i tiden lige op til ulykken. I de seks af disse tilfælde førte det til, at ulykken skete, eller at personskaderne blev alvorligere.

 

Næsten alle varebiler i undersøgelsen havde begrænset sikkerhedsudstyr set i forhold til nyere personbiler.

 

- Vi har vurderet, at knap halvdelen af ulykkerne muligvis kunne have være undgået eller personskaderne afbødet, hvis varebilerne havde haft sikkerhedsudstyr svarende til en veludstyret, moderne personbil. Så vi anbefaler, at virksomhederne prioriterer sikkerhedsudstyr som avanceret nødbremse/adaptiv fartpilot, linjevogter, bakkamera i varebilerne, siger Rikke Rysgaard.

- Manglende selebrug sås i en del tilfælde både i varebiler og personbiler. I alt 12 førere og passagerer i undersøgelsens 26 varebiler og 12 personbiler havde ikke sele på eller brugte den ikke korrekt. Manglende/forkert selebrug var et af de hyppigste forhold, der førte til alvorligere personskader i undersøgelsen. ”Selen virker stadig, så brug den! opfordrer Rikke Rysgaard

Læst i alt:

783 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger