23948sdkhjf

- Vi vil hjertens gerne være med

En Scania forvogn med hænger fra den danske dyretransporttør, Bette Gris, vil indtil februar næste år være omdannet til et rullende laboratorium. Forskere fra Aarhus Universitet har nemlig gang i et stort projekt, der skal se på, hvordan forskellige etagehøjder i de lastbiler, der transporterer grise, har indvirkning på dyrenes velbefindende.

Og da Niels Jeppesen, direktør i Bette Gris ApS, og medlem af bestyrelsen i DTL Dyr, blev kontaktet af en af forskerne bag projektet, var han ikke et sekund i tvivl.

- Vi vil hjertens gerne være med. Det er et vigtigt og spændende projekt det her. Den viden, vi kan få af det her, kan vi alle inden for erhvervet bruge, siger Niels Jeppesen.

Bette Gris ApS transporterer cirka 1 million grise årligt, hvor en del går til eksport.

Der kigges på fire forskellige scenarier i forskningsprojektet. Hvordan grisene har det, når der er 60, 70, 80 eller 90 centimeter mellem etagerne indvendig i kasserne. Der køres 16 ture på 23 timer og 16 ture på otte timer. 23 timers turene skal forestille en tur Danmark-Italien, men bliver kørt i Danmark.

Forskningsholdet har haft fingrene i Bette Gris’ forvogn-hænger for at udstyre den med det nødvendige forskningsudstyr. Blandt andet videoovervågning, gps-sensorer og luft- og temperaturmålere.

- Vi kørte den første 23-timers tur i sidste uge, og min fornemmelse var faktisk, at forskerne allerede efter den tur, blev overraskede over, hvor godt grisene havde det. Min chauffør sagde, de havde sovet det meste af turen. ”Jeg troede lige et øjeblik, der var noget galt med dem (grisene red.), for de lå bare og så helt døde ud. Indtil jeg fandt ud af, de bare lå og snorkede”. Det sagde min chauffør efter turen, og det er et fint tegn på, at grisene var rolige og tilfredse, siger Niels Jeppesen.

Der er ingen resultater endnu, og bilen vil være på vejen næsten hver uge indtil projektet slutter.

Forskningsprojektet er bestilt af Fødevareministeriet og en stor gruppe af forskere fra Aarhus Universitet er tilknyttet projektet.

Mette S. Herskin er leder af projektet, og forklarer, at projektets formål er at undersøge, ved hvilken etagehøjde det kan sikres, at der er god ventilation over dyrene, når de står op og mulighed for at udføre naturlige bevægelser.

- Fra en forskningsvinkel kan jeg nævne, at der så godt som ikke findes undersøgelser som har belyst sammenhængen mellem etagehøjde og hverken ventilation, naturlige bevægelser, eller velfærd som sådan for grise, der afviger fra normal slagtevægt. Det betyder at disse resultater – uafhængigt af om de bliver brugt af de danske myndigheder - bringer helt ny viden, siger Mette S. Herskin og sender rosende ord i én bestemt retning.

- Som projektleder er jeg utrolig imponeret over den indsats og det engagement, som partnerne fra transportbranchen yder her.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125