Volvo

16. september 2021 - 01:45

App linkNu på Google Play

18 miljøvenlige skraldebiler kører ud i kommunen

18 miljøvenlige skraldebiler kører ud i kommunen

16. september 2021 - 01:45

I forbindelse med kommunens nye affaldsordning kører 18 nye miljø- og klimavenlige skraldebiler fra Volvo i slutningen af 2022 ud i Halsnæs Kommune. Bilerne med de sidste nye Euro 6 step E-motorer lever op til nye og skrappere krav om kørsel i byernes miljøzoner.  

 

Når de 18 små særligt udviklede skraldebiler fra Volvo ruller ud på vejene i Halsnæs kommune, nedbringer de ikke kun udledningen af NOx men også CO2 med helt op til 90 procent.

 

Halsnæs Forsyning A/S har nemlig stillet høje miljøkrav til bilerne, som får markedets mest miljøvenlige dieselmotorer, der skærer kraftigt ned på NOx-udledningen. Samtidig vælger Halsnæs Forsyning A/S, at skraldebilerne skal køre på fossilfri HVO-diesel, så CO2-udledningen reduceres markant.

- Når borgere og virksomheder fra næste år skal sortere affald i ti forskellige fraktioner, skal vi køre mere på vejene, når vi indsamler affaldet. Derfor bliver hensynet til både miljø og klima endnu vigtigere fremover, siger Jacob Lind Nordqvist, administrerende direktør i Halsnæs Forsyning A/S, som netop har skrevet kontrakt med Volvo om levering af 18 nye skraldebiler.

 

Grunden til at Halsnæs forsyning A/S har valgt at købe diesel-skraldebiler fra Volvo, fremfor el- eller gas-biler, er, at udviklingen af små el- og gas-lastbiler endnu ikke er der, hvor de kan dække kommunens behov. Det handler om mange småkørsler med gentagne stop og start ved husstande og virksomheder kombineret med kørsel over længere afstande i en landkommune som Halsnæs. Økonomien har også spillet ind:

- Hvis vi kun havde set på klima og miljø, havde el eller gas formentlig været førstevalget. I bestyrelsen har vi også skelet til vores behov og økonomi. Her ville el-bilerne have kostet os mellem 3-4 gange så meget - uden at de levede op til de behov, vi har for kørsel i kommunen, siger bestyrelsesformand Thomas Møller Nielsen fra Halsnæs Forsyning A/S.

 

Korte aksler og særlig gearkasse

De nye skraldebiler er mindre end almindelige skraldebiler, og akselafstanden er meget kort. Det betyder, at skraldebilerne er fleksible og nemme at manøvrere.  

 

Skraldebilerne er også lettere i vægt end de nuværende i Halsnæs og vejer kun cirka halvt så meget som en almindelig skraldebil. De trykker derfor mindre på grusvejene i sommerhusområderne.

 

Endelig har de nye biler fra Volvo en særlig gearkasse, som betyder, at chaufføren kan køre stille og langsomt fremad, samtidig med at bilen komprimerer affaldet. I dag holder skraldebilerne stille, når de komprimerer affaldet. Med denne løsning er skraldebilen hurtigere væk igen.  

 

Fakta om de nye diesel-skraldebiler fra Volvo:

Motor: Eurp 6 step E-motor

Vægt: En 16 tons lastbil, som er nedvejet til 14-15 tons.

Aksler: Volvo er stærk på biler med meget kort akselafstand.

Udledning: Op til 90 procent mindre CO2 og NOx.

Kamre: De nye skraldebiler har to kamre, så der kan indsamles to typer affald på hver tur.

Pris: 18 skraldebiler koster 24,7 millioner kroner.

Levering: 3. kvartal i 2022 i forbindelse med ny affaldsordning i Halsnæs Kommune

Læst i alt:

1012 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger