DI-chef efter km-møde: For første gang lyttede regeringen ærligt
Branchens organisationer deltog tirsdag sidst på eftermiddagen sammen i et møde med skatteministeren og transportministeren for at drøfte vejafgiften og den grønne omstilling af lastbiltransporten.
Karsten Lauritzen, direktør i DI Transport, var med, og for første gang syntes han, at regeringen ærligt lyttede.
- De sagde til os, vi står så selvfølgelig fast på, hvad der er vores politik, men vi vil gerne lytte til jer, og vi anerkender også, at det her giver nogle problemer. Så hvad kan vi gøre ved det? Jeg opfattede mødet som en anden tone fra regeringen end den, vi hidtil har hørt, siger Karsten Lauritzen.
- Vi foreslog, at man skulle udskyde kilometerafgiften til 2030, sådan at teknologien er der, og det er en reel mulighed, at man kan købe en el-lastbil og få en ladestander op. For mange er det ikke en reel mulighed, og det er ikke helt fair at lave sådan en afgift, man ikke kan komme ud af, selvom man gerne vil køre grønt og bæredygtigt.
Men fik I svar på det?
- Nej, det skriv de ned. Hvis man ikke vil udskyde afgiften, skal man kigge på biogas, hvad der skal gøres for at fremme den, tilskud til ladestandere, infrastruktur og køb af grønne lastbiler. Nu har jeg jo prøvet at være politiker, og nogle gange skriver man ikke det ned, der bliver sagt. Men det så ud, som om de skrev det ned, vi sagde. Nu holder vi øje med, om regeringen bare lyttede, eller om det også bliver omsat i noget handling i lovforslaget.
Hvad skal vognmændene derude tage med fra det her møde?
- Jeg synes, de skal snakke med deres politikere og sige, at man skal lave om på kilometerafgiften - for eksempel ved at udskyde den eller ved at gøre nogle af de andre ting, vi har talt om, og som organisationerne er enige om. Jeg synes, de skal kontakte dem, der er lokalt, og så skal man holde øje med, at den der åbning, der er fra regeringen, også bliver omsat til noget handling inden anden- og tredjebehandlingen inden sommer.
- Og så skal man lade være at lave flere ulovlige blokader. Det giver en rar fornemmelse af, at man har gjort noget, men det flytter ikke politikerne, siger Karsten Lauritzen.