Vejen er Årets Transportkommune
Vejen Kommune er Årets Transportkommune i Danmark 2019, kåret foran Horsens, der ’kører sig til’ hæderen som Årets Transportkommune i Region Midtjylland.
Med kåringen fejrer ITD de kommuner, der gør en ekstra indsats for at sikre en god og smidig vejgodstransport lokalt - og dermed er med til at skabe vækst og velstand i hele landet.
Lastbilerne bringer mælken ud til supermarkederne, transporterer vindmøller fra fabrikken til havnen og henter skraldet på villavejene. De store biler holder med andre ord Danmark kørende. Gode og smidige vilkår for vejgodstransporten er derfor et vigtigt fundament for vækst og arbejdspladser, og derfor fejrer brancheorganisationen ITD de kommuner, der gør en ekstra indsats for at skabe gode lokale rammer for vejgodstrafikken, melder ITD.
Brancheorganisationen har derfor fået gennemført en undersøgelsen af kommunernes indsats for vejgodstransporten, der peger på Vejen Kommune som Årets Transportkommune i Danmark.
Vækst og velstand
ITD’s formand Christian Sørensen Madsen siger ved kåringen:
- Vi er rigtig glade for at kunne kåre Vejen som Året Transportkommune. Lastbilerne udgør en vigtig livsnerve for vores samfund og er med til at skabe vækst og velstand i hele landet. Derfor er det vigtigt, at kommunerne tænker vejgodstransporten ind i deres trafikplanlægning, da det sikrer bedre mobilitet og en højere trafiksikkerhed. Og det gør man virkelig i Vejen Kommune, der scorer højt på alle parametre i vores måling, og derfor fremstår som en meget transportvenlig kommune.
Vejen Kommune scorede blandt andet højt i undersøgelsen, fordi der gøres en ekstra indsats for at skabe gode forhold og faciliteter for den tunge trafik på det lokale vejnet.
Blandt andet har Vejen gjort plads til modulvogntog på udvalgte strækninger og skabt gode parkeringsfaciliter for chauffører. Samtidig er der gjort en særlig indsats for at skabe gode og sikre tilkørselsforhold til kommunens erhvervsområder, og i det hele taget udmærker Vejen kommune sig ved at indtænke den tunge transport i planlægningen af den samlede mobilitetsplanlægning i kommunen.
Inspiration for andre
En stolt borgmester Egon Fræhr, Vejen Kommune, modtog prisen fra ITD’s formand Christian Sørensen Madsen:
- Vi har gennem mange år aktivt prioriteret at skabe gode forhold for vejgodstransporten i Vejen, fordi ordentlige tilkørselsforhold for lastbiler er vigtigt for hele erhvervsudviklingen i kommunen. Derfor er jeg også særlig glad for, at prisen blandt andet blev givet for de store investeringer, vi har gjort for at forbedre til- og afkørselsforhold til Motorvej E20, som er livsnerven for meget af erhvervslivet i kommunen, siger Egon Fræhr.
ITD håber, at fejringen af kommuner, der gør en ekstra indsats for vejgodstransporten, motiverer og inspirerer andre kommuner til at prioritere gode vilkår for vejgodstransporten lokalt.
- Ved at udvikle og prioritere vejgodstrafikken kan landets kommuner få forløst de mobilitets- og velfærdsfordele, der er ved en velfungerende vejtrafik. Vi håber derfor på, at en kommune som Vejen kan inspirere andre kommuner til at sætte gode vilkår for vejgodstransporten på dagsordenen ude i lokalområderne. Det skaber både bedre trafiksikkerhed og mere vækst, siger ITD’s formand Christian Sørensen Madsen.
Fortsat udfordringer
Christian Sørensen Madsen:
- For selv om en del kommuner gør en god indsats for vores erhverv, så er der generelt stadig noget at arbejde med. Blandt andet har de fleste kommuner ikke tilstrækkeligt med rastepladser og faciliteter, så vi håber, at målingen kan være med til at sikre en fremdrift i kommunernes prioritering af vilkår for vejgodstransporten.
Vejen Kommune kører med kåringen foran Horsens Kommune, der med kåringen er Årets Transport Kommune i Region Midtjylland. De øvrige regionale transportkommuner er Thisted i Region Nordjylland, Høje-Taastrup i Region Hovedstaden og Roskilde i Region Sjælland.
Om undersøgelsen
Rangeringen af kommunerne på vejgodstransportområdet er foretaget af analysebureauet og konsulentvirksomheden IRIS Group, der trækker på statistisk data indsamlet fra offentlige myndigheder og institutioner samt en spørgeskemaundersøgelse, udsendt til kommunerne.
Undersøgelsen består af fire områder: Investeringer i det lokale vejnet; Faciliteter og Kapacitet – herunder parkering, rastepladser, veje til modulvogntog, grønne tiltag, regulering af parkering og adgang til erhvervsområder; Udlicitering og udbud; Samt regler, regulering og politik.
Der er indsamlet statistisk data fra landets kommuner, og 66 kommuner har besvaret spørgeskemaundersøgelsen helt eller delvist.