23948sdkhjf

Vær opmærksom - årets gyllekørsel er i gang

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker råder bilisterne til at være ekstra opmærksomme på traktorer og andre landbrugskøretøjer på vejene lige nu, hvor årets forårskørsel er i gang.

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse

Måske ser du lidt flere traktorer og landbrugskøretøjet på vejene i disse dage, hvor mange landmænd kører til og fra deres marker med gylle, plove og såmaskiner. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom, når du støder på disse køretøjer i trafikken.

»Traktorulykker er ofte alvorligere end andre ulykker, fordi traktorer ikke er indrettet kollisionsvenligt som f.eks. personbiler. Der er derfor god grund til at passe på for øjeblikket, hvor der er mange flere traktorer på vejene end normalt på grund af forårets gyllekørsel m.m.«, advarer Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen.

Andelen af dræbte i traktorulykker er næsten dobbelt så stor i forhold til andelen af dræbte i andre personskadeulykker.



Hvorfor sker traktorulykker


Havarikommissionen har dybdeanalyseret 25 traktorulykker.

Nogle sker, fordi traktorførerne ikke orienterer sig godt nok eller viser for sent af, typisk i forbindelse med venstresving væk fra vejen. I andre tilfælde kommer traktorernes lave fart eller deres bredde bag på bilisterne, så de f.eks. påkører traktoren bagfra.

Men bilernes fart spiller også en stor rolle: Næsten halvdelen af de undersøgte ulykker kunne være undgået, hvis bilisterne havde overholdt hastighedsgrænsen eller havde kørt efter forholdene.

Traktorførere og modparter bidrog til ulykkerne i lige stort omfang.

Indsats fra landbrugets side

»Traktorførerne og bilisterne har et fælles ansvar i trafikken, og at kende hinanden er vejen frem. Derfor er vi også med til at sætte fokus på det her«, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer.

Gode råd til bilister:


Overhold fartgrænsen.
Vær opmærksom på langsomtkørende traktorer (orange trekant betyder langsomtkørende køretøj).
Vær opmærksom på venstresvingende traktorer på landevejene.
Vær opmærksom på landbrugskøretøjer, der skal ud fra ejendom, mark eller sidevej.
 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063