23948sdkhjf

Dømt i Grækenland: Ankesag for retten

Da den danske chauffør Søren Bruhn blev anholdt i sin lastbil en sen nat tilbage i 2013, mens han sov i førerhuset, på en parkeringsplads nordvest for Athen, var han efter eget udsagn uvidende om de 415 kilo hash, der lå i de indpakkede paller i hans trailer.

Han blev efterfølgende idømt livsvarigt fængsel i, hvad der svarer til byretten herhjemme, i Grækenland. Han ankede dommen på stedet.

Men ankesagen ligger stadig og samler støv i det græske retssystem. Men måske er der et håb for, at det støv endelig bliver pustet af sagsmappen, når ankesagen tages op igen fredag 20. april. Ankesagen har været fastsat seks gange tidligere, men hver gang har Søren Bruhns sag været så langt nede på retslisten, at den ikke er nået at komme for, inden det blev fyraften for den græske ret. Men med bestikkelse kan man komme langt i det græske system, så nogle af de penge, chauffører fra ”Chauffører på Østeuropa og Mellemøsten” og Buddy Convoy har samlet sammen, er gået til en advokat i Grækenland, der har de forbindelser, det kræver for at ”komme længere op på retslisten”.

»Det er jo grotesk, det skal være sådan, men det handler først og fremmest om at få Søren (Bruhn red.) for en dommer, så hans ankesag kan blive behandlet«, siger Lars Bruun, der selv er chauffør og med i en mindre arbejdsgruppe, der forsøger at hjælpe Søren Bruhn og få ham ud af den situation, han er i.

Nu skal han bare hjem til Danmark

Lars Bruun har selv oplevet, gennem sit arbejde som chauffør, at blive anholdt og fængslet i et fremmed land. I 2011 blev han anholdt i Bulgarien, da toldere fandt 11.400 flasker kopi-parfume i hans trailer. Hvad Lars Bruun troede var paller med shampoo, viste sig at gemme på de billige kopier af dyre parfumer. Han sad delvist fængslet og delvist tilbageholdt på et hotel i halvanden måned i den bulgarske by Haskovo. Sagen endte med en pure frifindelse af Lars Bruun. Den gang var det, den nu fængslede, Søren Bruhn, der hjalp sin chaufførkollega.

»Når man kigger på den her sag helt logisk og helt ned i detaljen, så er det tydeligt, at Søren (Bruhn red.) ikke havde noget som helst med den hash at gøre. De brugte 10 minutter i retten på hans sag, hvor de idømte ham livsvarigt fængsel. Men i for sig, er jeg på nuværende tidspunkt ligeglad, om han så var skyldig. Jeg synes bare, den her sag er blevet syltet fra alle danske myndigheders side. Ingen tager sig af, at der i et græsk fængsel sidder en chauffør på femte år og ikke har fået, hvad jeg vil mene, er en fair behandling af retssystemet i Grækenland«, siger Lars Bruun.

For ham handler det lige nu om at få Søren Bruhn til Danmark, så han kan afsone eller få nedsat sin straf herhjemme.

Da Søren Bruhn blev fængslet, rejste politi fra Danmark til Grækenland for at tale med ham. De fandt, ifølge Lars Bruun, ingen beviser på, at den danske chauffør skulle være vidende om den store mængde hash, der lå i lastbilens trailer. Men det ændrede ikke på udfaldet af dommen på livsvarigt fængsel, der faldt over Søren Bruhn.

Visner i et fængsel på Korfu

I de fem år der er gået, har Lars Bruun, i samarbejde med to chauffører - Henrik Ladefoged, tidligere stabschef ved Forsvaret samt tidligere betjent Michael Larsen - prøvet at gøre noget for deres danske chaufførkollega. Og de er både forundrede og ærgerlige over, at de danske politikere tilsyneladende ikke tager notits af, at der sidder en dansk chauffør med en livstidsdom og visner i et fængsel på Korfu.

»Man får den fornemmelse, at de tænker ”nå, det er bare en chauffør”, eller også synes de ikke, det er en sag, der giver dem nok positiv omtale i medierne til, at de gider beskæftige sig med den. For der er ingen, der tager sig af det. Og vi har skriftligt kontaktet samtlige 179 folketingsmedlemmer for at få dem til at tage sagen op. Vi fik nul tilbagemeldinger«, siger Henrik Ladefoged. Han vil gerne understrege, at han ”kun” har været med i den tre mand store arbejdsgruppe siden november 2017. Sammen med Lars Bruun og Michael Larsen håber han selvsagt på det bedste udfald, når Søren Bruhn skal møde for den græske appeldomstol i april måned.

Lars Bruun oplyser til Lastbilmagasinet.dk, at han er den, der har den personlige kontakt til Søren Bruhn, der ”efter omstændighederne har det godt”.

Lastbilmagasinet.dk har taget kontakt til den danske ambassade i Athen, hvor vicekonsul for den konsulære afdeling, også kaldet borgerservice, Anne Nielsen, tager sig af kontakten til Søren Bruhn. Hun kan dog ikke udtale sig om personfølsomme detaljer i sagen.

»Jeg kan bekræfte, at vi har kendskab til sagen og har regelmæssig kontakt med den pågældende«.

Sagen kort:

Søren Bruhn bliver anholdt en nat i april i 2013, efter han har fået læsset gods på traileren ved et lager i Athen. Han overværer ikke selv læsningen og tager i fragtbrevet ”forbehold for antal colli”. Han får 14 paller med krydderier læsset på – alle paller er pakket ind – og Søren Bruhn tjekker ikke indhold, inden han kører afsted mod den parkeringsplads nordvest for Athen, hvor han vil overnatte i sin lastbil. Om natten bliver han vækket af græsk politi, der anholder ham. De har fundet 415 kilo hash på de paller, der står i traileren. Søren Bruhn har under hele sagen nægtet al kendskab til den store mængde hash.  

 

I september 2014 idømmes Søren Bruhn livsvarigt fængsel. Han anker sagen på stedet.

   

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078