DTL: EU-dom sætter tingene på plads
Regeringen og Dansk Folkeparti er i forhandlingerne om finansloven blevet enige om at indføre tidsbegrænset parkering for lastbiler på rastepladserne på motorvejsnettet. Det skal hindre langtidsparkering.
Rastepladser skal selvfølgelig ikke anvendes til langtidsparkering og campering, mener altså danske politikere, der dermed har sammenfaldende synspunkter med DTL, lyder det fra vognmændene i DTL i en pressemeddelelse.
Samtidig har en EU-dom nu slået fast, at det regulære ugentlige hvil på 45 timer ikke kan afholdes i køretøjet. Dermed er udgangspunktet for hvil i lastbiler lagt fast – nemlig at der på rastepladser kan afholdes almindeligt dagligt hvil og reduceret ugehvil på 24 timer, der indebærer at man opnå en fornyet køreperiode på 6x24 timer.
Har sovet på armen
»De biler, man fjerner fra rastepladserne, er dem, der blokerer for chauffører, der skal afholde dagligt hvil, og som i øvrigt camperer på pladserne i flere dage. Disse chauffører må alligevel ikke afholde det ugentlige hvil i bilen og dermed heller ikke på en rasteplads, hvor der ikke er overnatningsmuligheder. Så EU-dommen sætter tingene på plads,« udtaler adm. direktør hos DTL – Danske Vognmænd, Erik Østergaard.
Men diverse organisationer og transportkøbere truer med, at man i så fald vil skulle finde de overnattende chauffører på villaveje og i byområder i stedet. Men det vil i givet fald formentlig være i strid med kommunale parkeringsrestriktioner - og i øvrigt EU-dommen om, at det regulære ugehvil ikke må holdes i bilen:
»Problemet er, at man i branchen har sovet på armen og ladet to og fire været lige, så længe de forhold, man byder undervognmænd og chauffører, ikke har skabt nogen problemer med at presse priserne mod bunden. De ændringer, som politikerne nu gerne ser, bør ikke true befolkningen med, at chauffører og lastbiler så vil belaste det danske samfund. Så der er noget, man grundlæggende har misforstået, hvis man er en del af et erhverv, der har som formål at betjene kunderne og samfundet.«
Reducerer mulighed for campering
Erik Østergaard understreger, at tidsbegrænsningen netop ikke har til formål at forhindre afholdelse af de daglige hvil og evt. reducerede ugehvil på rastepladserne. Tværtimod er formålet at sikre et vist flow, så det er muligt at få afholdt de daglige hviletider på ruten, hvor chaufføren kører. Til og med både fjerner og reducerer det muligheden for campering, som ingen i længden har glæde af, mener DTL-direktøren.
»Der bør kunne afholdes et reduceret ugehvil, men alle ugehvil, reducerede som regulære, bør planlægges og holdes på egnede p-områder, fx transportcentre rundt om, hvor der typisk er adgang til flere faciliteter, som fx bad, vaskemaskine, hvad end man finder på de almindelige rastepladser.«
»Den tidsbegrænsede parkering vil på kort sigt muligvis give udfordringer for de dele af logistikkæden, der benytter sig af udenlandske – typisk østeuropæiske underleverandører - men det er en situation man alligevel skal indrette sig efter nu, hvor EU-dommen har fastslået, at det regulære ugehvil ikke må afholdes i lastbilen. Så parkeringsrestriktionerne vil også løse op for andre problemstillinger såsom kapacitet, som tilgodeser trafiksikkerheden og reducerer stresstendensen for de chauffører, som skal holde deres daglige hvil i trafiksikkerhedens navn,« siger Erik Østergaard.