Spritdømte kører videre på ny lov
I april 2015 fik Danmark en ny lov, der gav spritdømte lov til at køre bil et år før tid, mod at de fik installeret en alkolås, der sikrede, at den dømte ikke igen kørte med spiritus i blodet.
Loven har ikke virket efter hensigten, fordi den ikke har været attraktiv nok. En ny lov, der netop er trådt i kraft 15. december, gør for alvor op med problemet, og dermed er der lagt op til, at danskerne nu får en funktionel og virkningsfuld alkolåsordning.
Glædeligt
- Spiritusulykker giver ofte de værste personskader, og derfor har politikerne haft fokus på problematikken i lang tid. Desværre har det vist sig, at den gamle lov fra 2015 ikke har haft en tilstrækkelig virkning. Derfor er det glædeligt, at de har indset fejlen og rettet op på den, siger Jan Winum Povlsen, én af initiativtagerne til den brancheforening, der organiserer landets distributører af alkolåse.
Betinget køretilladelse
Den nye, reviderede lov giver spritbilister mulighed for en betinget køretilladelse i umiddelbar forlængelse af dommen, hvis de får installeret en alkolås i bilen. I den hidtidige lov var det først muligt at køre bil efter en toårig periode, og det var ikke attraktivt nok for flertallet, da de så allerede var vænnet fra bilen, og fordi udgifterne var forholdsvis store.
- Alt i alt er lovgivningen en kæmpe fordel for både samfundet og de tusindvis af dømte spritbilister, der kan beholde eksempelvis jobbet, siger Jan Winum Povlsen.
Det koster stadig
Jan Winum Povlsen frygter ikke for retsfølelsen, da det stadig er forbundet med omkostninger at bruge alkolåsen, mens bilisten kun må køre i den bil, hvor alkolåsen er installeret.
Sverige har i mange år brugt et system, der minder om det, der nu er indført i Danmark. I Sverige har spritbilister også kunnet sætte sig bag rattet med det samme, hvis blot de fik en alkolås installeret, og det har blandt andet betydet, at spiritusdømte nemmere beholder deres arbejde.
Sverige: Færre gengangere
- Vigtigst af alt har det vist sig, at alkolåsene har fået antallet af spritgengangere til at falde drastisk. Hvor rigtig mange danske bilister falder i alkoholfælden igen og igen, er det betydeligt færre i Sverige, tilføjer Jan Winum Povlsen, der vurderer, at 8.000 svenskere kører med alkolåsordning i Sverige, mens det hidtil kun har været 70 i Danmark.
Artiklen er en del af temaet Vognmænd.