23948sdkhjf

Optimisme og plads til forbedringer

ITD-formand peger bl.a. på behov for en optimeret infrastruktur - og bedre udnyttelse af eksisterende veje.

ITD’s formand Gert Jakobsen sagde følgende i sin beretning på ITD's generalforsamling lørdag:

- Det hele går lidt nemmere, når der er noget at lave. Og der er heldigvis igen kommet gang i hjulene i Danmark. Med en branche i generel fremgang er det svært at være andet end tilfreds med tingenes tilstand. Sådan faldt ordene, da ITD’s formand Gert Jakobsen indtog scenen ved ITD’s generalforsamling for at afgive årets beretning.

Men selv om transportbranchen de seneste par år har været på rette kurs, så fastslog formanden også, at dele af branchen stadig oplever udsving.

- Der er forskel på aktivitetsniveauet fra uge til uge og der er forskel fra ”niche” til ”niche” i sektoren. Vækst i omsætningen er heller ikke altid lig med vækst i overskuddet i branchen, men glædeligt nok ser vi en fremgang i vognmændenes indtjening, når man kigger tilbage på de seneste tre år hos såvel store og små virksomheder. Der er altså grund til forsigtig optimisme, sagde Gert Jakobsen.

Behov for bedre veje

Gert Jakobsen gav i sin beretning en grundig indførelse i, hvor branchen står i dag og hvor branchen og ITD er på vej hen på en række områder. Et område, som især blev fremhævet var behovet for en velfungerende vejinfrastruktur.

- Danske transportvirksomheder er dybt afhængige af en velfungerende vejinfrastruktur i Danmark og Europa. Stigende trængselsproblemer kan blive en væsentligt hæmsko for den vækst, vi oplever, hvis der ikke sættes ind i tide. Derfor arbejder vi i ITD aktivt for bedre vejnet i Danmark og resten af Europa, sagde han.

Finansiering: Alternative muligheder?

Men Gert Jakobsen erkendte også, at selv om at de politiske ambitioner er til stede, så skal være penge i kassen, før der kan bygges. Derfor bør man ifølge Gert Jakobsen også afsøge alternative investeringsmuligheder og planlægge langsigtet:

- Vi glæder os over, at der politisk arbejdes i et reformvenligt spor, hvor man forbereder sig på de fremtidige udfordringer. Det er vigtigt, at der skaffes de nødvendige midler til fremtidens velfærd, herunder opbygning og vedligeholdelse af vejinfrastrukturen, som jo er en forudsætning for fremtidig vækst og velfærd, sagde Gert Jakobsen

Samtidigt rettede han opmærksomheden mod investeringer ude fra og muligheden for at bruge OPP-projekter som løftestang for etableringen af nye vejprojekter.

Kørsel uden for myldretid

Gert Jakobsen fokuserede også på, at branchen og ITD er meget optaget af at sikre en bedre udnyttelse af den eksisterende vejinfrastruktur og gav dermed bolden op for en vigtig diskussion frem mod det kommende kommunalvalg.

- Vi arbejder for, at det skal være muligt at levere varer i byerne uden for myldretiden – om natten, så lastbilerne ikke bidrager unødvendigt til den almindelige trængsel. Vi mener, at der er et stort uudnyttet potentiale i øget natdistribution, og vi vil bruge det kommende kommunalvalg til november som en anledning til igen at tage en dialog med kommunerne om det tema. Her vil vi også minde kommunerne om deres ansvar i forhold til at investere i og forbedre det kommunale vejnet. Her er der desværre et enormt efterslæb, som det er på høje tid, at kommunerne gør noget ved, sagde Gert Jakobsen.

Fælles EU-regler

Af andre vigtige sager i beretningen henviste formanden til ITD’s ønske om fælles europæiske regler i forbindelse med sin omtale af den kommende vejpakke fra EU Kommissionen.

Han understregede, at den danske transport- og logistikbranche har en stor økonomisk interesse i at fastholde et stærkt indre marked i EU, men også at påvirke reglerne, så de tilgodeser de danske transport- og logistikvirksomheder mest muligt.

Gert Jakobsen brugte også sin beretning på adressere branchens opgave i at tiltrække flere unge til transport- og logistikerhvervet.

Endelig kvitterede ITD’s formand for transportminister, Ole Birk Olesens første tid på posten og på det foreløbige gode og konstruktive samarbejde, som ministeren har lagt for dagen. En stor tak lød også til tidligere transportminister Hans Chr. Schmidt for at have gjort en stor forskel for branchen og for at have lyttet til branchen.

Gert Jakobsen takkede også ITD’s samarbejds- og alliancepartnere og ITD’s medlemmer som vigtige parter i ITD’s arbejde.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094