23948sdkhjf

Stort kørekort og ny start

Fremsynet rekruttering roses i Roskilde.

I et samarbejde mellem DSV Transport og Jobcenter Roskilde får unge ledige et halvt års uddannelse med stort kørekort og god udsigt til et job bagefter.
Projektet hjælper unge på vej – og hjælper transportbranchen, der udfordres på rekrutteringen i disse år. Borgmesteren og to brancheorganisationer roser initiativet.


Fem ledige på vej

For få uger siden troppede fem unge ledige fra 20-25 år op hos DSV Transport på Gl. Marbjergvej i Roskilde for at indlede et halvt års skræddersyet ”Drivers Academy” med uddannelse og jobtræning. Målet er at få stort kørekort og kort til anhænger – og derefter et fast job enten i transportfirmaet, der især betjener byggebranchen, eller hos nogle af de tilknyttede vognmænd med omkring 400 lastvogne.


Lars Saltoft Kristoffersen, adm. direktør i DSV Transport:
- Vi vil gerne tage ansvar som stor virksomhed i en branche, der mærker, at det bliver sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, samtidig med at vi får mere at lave. Vi gennemfører forløbet i samarbejde med job-centret og AMU-center Juul, hvor de unge tager køreuddannelsen på to gange seks uger. Planen er, at de unge bliver ansat bagefter, hvis de gennemfører uddannelsen, er stabile og har de fornødne kørefærdigheder. Det er et stort ansvar, for en lastvogn med anhænger koster op imod to millioner, og vi kører ofte ude på små byggepladser.


Nye forløb

Ambitionen er at gennemføre nye forløb, når det første Drivers Academy er overstået. Under forløbet arbejder de unge ved siden af hver deres mentor, som er erfarne chauffører, der har gennemgået et særligt kursus.


Blandt de fem unge er 24-årige Lærke Brunsborg Nielsen, der bor i Roskilde og har en HG-uddannelse:
- Jeg synes, det er fedt. Jeg er i gang med fjerde uge, og i dag har jeg selv været ude at køre lastbilen – i almindelig trafik. Jeg har før stået i butik, og det var ikke så sjovt. Siden november har jeg været uden job, men da jeg hørte DSV fortælle om uddannelsen, så vidste jeg med det samme, at det her er det, jeg vil. Det er et job med frihed og ansvar, og man arbejder selvstændigt. Foreløbig har jeg lært meget af min mentor.


Glad borgmester

På borgmesterkontoret i Roskilde vækker aftalen mellem jobcentret og DSV Transport begejstring:
- For Roskilde Kommune er det meget vigtigt både at få unge i job og at være en erhvervsvenlig kommune, så jeg er glad for dette eksempel på vellykket samarbejde mellem jobcentret og det lokale erhvervsliv. Jeg hørte allerede om uddannelsen, da jeg i efteråret var til rejsegilde for DSV Transports nye hovedsæde. På samme tid får vi givet en ny start og uddannelse til nogle unge borgere i kommunen og en håndsrækning til en af vores store, lokale virksomheder, udtaler borgmester Joy Mogensen (S).


Lignende toner lyder fra to brancheorganisationer.


Lars William Wesch, branchedirektør i ATL – Transportens Arbejdsgivere under Dansk Industri:
- Det er et glimrende initiativ fra DSV Transport, for branchen har virkelig en udfordring med fremtidens ar-bejdskraft. Vi har mange vognmænd og chauffører et stykke oppe i årene, og transportfaget har udsigt til høj aktivitet de mange kommende år, så vi har brug for kvalificeret arbejdskraft.


Stigende behov

I slutningen af 2016 viste en medlemsundersøgelse i ATL, at hver fjerde virksomhed forventer at få brug for mere arbejdskraft. I forvejen er beskæftigelsen hos vognmændene steget med cirka 5.000 personer siden 2009 og udgør omkring 29.000.


Frank Davidsen, underdirektør i DTL – Danske Vognmænd:
- Branchen mangler chauffører, så det er rigtig godt, at virksomheder som DSV Transport tager ansvar og gennemfører et initiativ som dette. Det ligger helt i tråd med ”Job i transport”-kampagnen, som DTL, ATL og 3F står bag. Her kommer vi ud på skoler og uddannelsesinstitutioner, blandt andet med en simulator, så de unge kan prøve at ”køre” en stor lastbil.


I år søsætter DSV Transport også sit vognmandskoncept, der skal gøre det lettere for unge chauffører at blive selvstændige – herunder at få finansieret køb og den første tids drift af lastvogn og anhænger.


Fakta – om DSV Transport
DSV Transport er grundlagt i 1976 og har fokus på at betjene byggeriet ved at køre grus, sand og alskens materialer til byggepladserne og køre derfra med byggejord og affald. I 2004 blev virksomheden solgt ud af den store, børsnoterede DSV-koncern og omsætter i dag for omkring 700 millioner kroner. Det sker fra afdelinger i Roskilde, Middelfart og Aarhus – og i samarbejde med en lang række vognmænd over hele landet.

Ud over byggebranchen betjener DSV Transport asfalt- og betonindustrierne og kører med korn og foderstoffer for landbrug og grovvarevirksomheder samt med biomasse og affald for kommuner og forsyningsbranchen.


Fakta jobprojektet
DSV Transport og Jobcenter Roskilde samarbejder om at uddanne nye chauffører. De unge ledige, der kan indgå i projektet, har udfordringer ud over ledighed og har typisk haft svært ved at finde job og uddannelse. Forløbet veksler mellem uddannelse på AMU og praktikforløb. Hver ung bliver tildelt en mentor fra DSV Transport, og Jobcenter Roskilde bistår med den nødvendige støtte.

Artiklen er en del af temaet Vognmænd.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125