23948sdkhjf

Glatføreuheld: Vognmænd har ansvar

Arbejdstilsyn opfordrer vognmænd til rettidigt omhu.

Vi ved det godt, veje og fortove bliver glatte, når kulden sætter ind. Alligevel fortsætter mange deres arbejde som hidtil, og resultatet er, at der i vintre med meget sne og frost sker op til 3.000 arbejdsulykker på grund af glat føre – og det rammer også vognmænd og deres chauffører.

- Det handler i bund og grund om planlægning og rettidig omhu, hvis man vil undgå arbejdsulykker på grund af glat føre. Derfor vil vi opfordre alle virksomheder til at gruse, salte og rydde sne, og til at følge med i vejrudsigten, så det glatte føre bliver bekæmpet fra dag ét – og ikke først når en af de ansatte har brækket benet, siger Katrine Krone, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Forebyg ulykker sådan

Alle virksomheder skal først og fremmest rydde sne og gruse eller salte alle de steder, hvor folk færdes, på eksempelvis veje, indkørsler, fortove og udendørs arealer og trapper. Desuden skal virksomheder, der har ansatte inden for bl.a. godstransport og andre med kørselsopgaver,tænke på at forebygge glatføreulykker, når de arbejder uden for virksomhedens eget område.

De ansatte skal være klar over, hvordan de skal udføre opgaver på steder, hvor der er glat, f.eks. når de henter dagrenovation, hvor der ligger sne og is. Virksomheden har nemlig altid ansvaret for, at dens ansatte ikke kommer til skade på grund af vinterglatføre.

Hvis en virksomhed har skiftende arbejdssteder, er den nødt til at samarbejde med sine kunder, andre virksomheder eller vejmyndighederne om at bekæmpe glatføreulykkerne.

Hver 5. ulykke skyldes snublen

Sne og is er ikke den eneste årsag til, at vi falder på jobbet. Faktisk er fald, gliden og snublen skyld i mere end hver femte alvorlige arbejdsulykke. Snubleulykkerne resulterer typisk i brækkede arme og ben, kraftige forstuvninger og i nogle tilfælde skader på hovedet – for eksempel kraniebrud.

Snubleulykkerne er et problem i alle brancher, og vi snubler typisk i rod på gulvet eller på de udendørs arbejdsarealer, på trapper, på grund af spildt mad og væske, eller når der er kanter og niveauforskelle på de steder, hvor vi færdes.

Arbejdstilsynet har nu særligt fokus på området. Både via tilsyn og gennem kommunikationskampagnen ”Stop snubleulykker”, der skal hjælpe virksomheder og medarbejdere til at forebygge de mange alvorlige snubleulykker.

Gode råd ved is og sne

Sørg for at der er ryddet og saltet, allerede når de første ansatte møder ind, eksempelvis ved at gøre det aftenen før.

Sørg for at veje og pladser er jævne, fri for genstande og installationer, så det er let at rydde sne.

Husk at sikre ordentlig belysning af adgangsveje, transportveje, færdselsarealer og arbejdssteder, så man også i mørke kan orientere sig om, hvor der kan være glat.

Sørg så vidt muligt for at veje og pladser er opbygget, så de er afvandet, når det bliver frostvejr.

Beredskabsplan

Lav gerne en beredskabsplan. Den kan f.eks. beskrive:

Hvor på arbejdspladsen, der skal laves glatføreforanstaltninger, hvilke foranstaltninger, der skal laves, og at der salt, grus og snerydningsudstyr klar. Hvornår det skal gøres, og hvem der har opgaven, hvornår og hvordan de ansatte skal instrueres om, hvordan de skal forholde sig ved glat føre.

Artiklen er en del af temaet Vognmænd.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109