23948sdkhjf

DTL: Helhedsplan åbner nyt affaldsmarked

Billigere og bedre affaldshåndtering fordel for branchen.

DTL - Danske Vognmænd er på vejen med meldingen om, at Regeringens nye helhedsplan også åbner et nyt marked for affaldshåndtering.

Et marked for affald, hvor den kommunale indflydelse stækkes, kan skabe nye markeder for vognmændene, mener således chefkonsulent Lisbet Hagelund, DTL – Danske Vognmænd:

- Regeringen ønsker, at affaldet behandles der, hvor det sker mest effektivt. Affaldsproducerende virksomheder skal derfor frit kunne vælge det forbrændingsanlæg, som kan bortskaffe affaldet mest effektivt og billigst. Vi har meget længe fra vognmandsside ønsket, at man gjorde op med anvisningsordningen, hvor man er tvunget til at bruge et udpeget forbrændingsanlæg. Det er dokumenteret, at anvisningsordningen modvirker genanvendelse af affaldet med mellem 6 og 10 procent – og lige netop genanvendelse og affaldssortering vil være nicher, hvor vognmændene kan skabe yderligere værdi for samfundet og for branchen.

Mere sortering

Affaldssektoren er nemlig i dag kendetegnet ved kommunale monopoler, som beskyttes af reguleringen. Selv om affaldstaksterne varierer, er det i dag ikke muligt for kunderne at vælge det billigste anlæg. Og det er også noget vognmændene lider under, for det hæmmer konkurrencen, vurderer Lisbet Hagelund.

- Har den enkelte vognmand mulighed for dels at sortere til genanvendelse i større omfang og dels at kunne vælge det billigste forbrændingsanlæg, så vil der være større incitament for innovation i branchen og dermed også mere sund konkurrence. Den simple A til B model er ikke nok i fremtiden. Nu gælder det totalløsninger – vel at mærke også på områder, hvor mindre vognmænd kan være med.

Liberalisering på vej

Et yderligere incitament for branchen vil være, at regeringen påtænker at afskaffe hvile-i-sig-selv-reguleringen og dermed muligheden for at overvælte alle affaldshåndteringsomkostningerne i de priser, som opkræves for affaldsbehandlingen hos husholdningerne og virksomhederne.

- Det vil helt sikkert tilskynde til at genanvende affaldet, og det er dér, hvor vognmændene kan finde nye veje, tilføjer Lisbet Hagelund, der mener, at en løbende liberalisering af affaldsområdet uundgåelig vognmænds – uanset helhedsplanens politiske skæbne.

Af helhedsplanen fremgår, at en konkurrenceudsættelse på forbrændingsområdet skønnes at give effektiviseringsgevinster i sektoren på ca. 0,4 mia. kr. i 2025 til gavn for anlægsejere, virksomheder og husholdninger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081